De eerste stap op de Duitse markt via Handmade at Amazon

De eerste stap op de Duitse markt via Handmade at Amazon

De groei van e-commerce in Duitsland zet zich ook in 2016 voort en zal het komend jaar voor B2C zo’n € 44 miljard beslaan, blijkt uit cijfers van Statista. Een gigantisch potentieel dat de ogen van menig Nederlandse ondernemer doet twinkelen. Handmade at Amazon – een nieuwe categorie op de in Duitsland geliefde marktplaats Amazon – vormt daarbij voor Nederlandse ondernemers een laagdrempelige eerste stap op de Duitse markt.

Niemand weet precies welk deel van die e-commercetaart kan worden toegeschreven aan Amazon Duitsland. Onomstreden is echter het bereik van dit portaal: maar liefst ruim 45 % van alle internetgebruikers is weleens op de Amazonwebsite geweest. Net zoals bol.com in Nederland biedt Amazon tal van mogelijkheden voor het verhandelen van artikelen voor zowel professionele aanbieders als particulieren.

Voor- en nadelen op een rijtje

Door het succes van Etsy.com moest Amazon erkennen hoe attractief creatieve, zelfgemaakte en soms unieke artikelen zijn. Na een proef in de VS introduceerde Amazon dan ook onlangs de categorie ‘Handmade at Amazon’ in 5 landen, waaronder Duitsland. Handmade at Amazon vormt een nieuw soort categorie – waarbij de nadelen van een ‘standaard’ professioneel Amazon-account verschuiven. Gewoonlijk zijn de afwegingen:

Voordelen

  • Groot bereik
  • Geen (Duitse) webshop noodzakelijk
  • Mogelijkheid naar andere landen/talen uit te breiden
  • Mogelijkheid om voorraad bij Amazon onder te brengen (verkoop door Amazon)

Nadelen

  • Opzetten en beheer van account vaak complex
  • Sterke concurrentie op prijs (bij merkproducten)
  • Geen grip op prijspositionering (bij verkoop door Amazon)
  • Door Amazon ingehouden administratiekosten kunnen omzet overstijgen

Bij Handmade at Amazon ligt dat net iets anders, en dat pakt positief uit.

Geen prijsconcurrentie op Handmade at Amazon

Hoewel het opzetten en beheren van een account voor sommigen ook hier te complex blijft, zijn er duidelijke voordelen via Handmade at Amazon, vergeleken met een standaard Amazon-account. Het eerste positieve verschil is de lagere prijsconcurrentie. Binnen de nieuwe categorie presenteren en verkopen professionele aanbieders handgemaakte sieraden, meubels, modeaccessoires, schilderijen, cadeauartikelen en babyartikelen. Aangezien ieder artikel in dezelfde vorm slechts door één ambachtsman of kunstenaar wordt aangeboden, ontloop je de prijsconcurrentie die je bij merkproducten ziet.

Tweede voordeel: no cure no pay tijdens pilotperiode

Amazon geeft aan dat het om een pilot gaat die tot en met december 2017 loopt. In deze periode ziet Amazon daarom af van de gebruikelijke maandelijkse abonnementskosten en brengt alleen een provisie in rekening als je een artikel verkoopt. Zonder inkomsten heb je dus ook geen kosten.

Nederlandse profielen welkom – in het Duits

Iedere Nederlandse ondernemer die zakendoet met Duitsland weet dat de Duitse consument verwacht in het Duits te worden aangesproken. Dit is dan ook vanzelfsprekend voor het bedrijfsprofiel op Handmade at Amazon.de een vereiste. Niet in steenkolenduits maar correct en aansprekend geformuleerd. Beheers je naast Duits ook nog andere talen zoals Engels, Italiaans, Spaans en Frans, dan kun je je Handmade at Amazon.de account zelfs uitbreiden naar deze landen.

Conclusie

Handmade at Amazon biedt flinke perspectieven voor Nederlandse ondernemers van handgemaakte artikelen om laagdrempelig eerste ervaringen op te doen met de Duitse markt. Zonder ervaring op Amazon is hulp (voor Nederlanders bij voorkeur van een native speaker) wenselijk, zodat de taal en de soms complexe Amazon-structuur geen struikelblok vormen. Verder zijn in 2017 de kosten zeer laag, waardoor Handmade at Amazon eigenlijk alleen maar aan te raden is: nauwelijks risico, enorm veel kansen.

Petra Mouw Cactus Marketing


Over de auteur

Petra Mouw is 100 % Duits en kent het zakenleven in zowel Duitsland en Nederland. Met haar adviesbureau Cactus Marketing ondersteunt zij Nederlandse bedrijven die zaken willen doen met Duitsland. Van strategisch advies en communicatieplannen tot vertaalwerk en social media management, waaronder Facebook- en Amazonaccounts.

 

 

 

 

X