De ‚Duitsland-Borrel‘ bij STRICK – Rechtsanwälte & Steuerberater stond deze maand in het teken van de elektromobiliteit. Specialisten van het Arnhemse bedrijf Allego, Elektromobilität NRW en NRW.Invest schetsten de stand van zaken in Duitsland en de kansen voor Nederlandse investeerders.
Niets minder dan de toekomst was op 16 november jl. onderwerp van gesprek tijdens de ‚Duitsland-Borrel‘ bij STRICK – Rechtsanwälte & Steuerberater in Kleef (D). “Elektromobiliteit – uw toekomstmarkt in Duitsland!” luidde de ambitieuze titel van de bijeenkomst, waarvoor het Duitse advocaten- en belastingadvieskantoor experts uit Duitsland en belangstellende ondernemers uit Nederland had uitgenodigd.
Noordrijn-Westfalen: een lucratieve markt
Het economisch potentieel van Noordrijn-Westfalen (NRW) in vergelijking met andere Duitse deelstaten zoals Hessen, Beieren of Baden-Württemberg vormde een belangrijk onderdeel van de inleidende lezing door Stephan Jungen. De projectmanager van NRW.Invest GmbH prees de optimale investeringskansen voor Nederlandse ondernemers in zijn ‘Bundesland’. “NRW is het centrum van een welvarende West-Europese markt, de koopkracht is hier een stuk groter dan elders in Duitsland én Nederland”, vertelde Jungen. “Nederland is al sinds vele jaren de belangrijkste investeerder in Noordrijn-Westfalen, NRW is daarom met het oog op toekomstige industriële ontwikkelingen een lucratieve markt voor ondernemers uit Nederland.” Vervolgens schetste Jungen hoe zijn organisatie als economisch stimuleringsbureau van het Ministerie van Economische Zaken van NRW internationaal opererende bedrijven op weg helpt en aan zakenpartners koppelt. “Maar wij ondersteunen ondernemers ook bij hun zoektocht naar een passende locatie voor hun investering en bij de aankoop of huur van een bedrijfspand”, aldus Jungen. “Daarnaast verschaffen wij ondernemers een laagdrempelige toegang naar universiteiten en hogescholen, waar veel technisch know-how en marktkennis gebundeld is en waar we er in NRW in totaal 70 van hebben.”
Ontwikkeling elektromobiliteit
Allego heeft de stap al gewaagd en doet momenteel veel ervaring op met het zakendoen in Duitsland. Het Arnhemse bedrijf met een vestiging in Berlijn plaatst en exploiteert laadpalen en laadpunten in Duitsland. “Met name in Berlijn plaatsen wij veel laadpalen, ook doen we veel langs de Duitse snelwegen”, vertelt Anja van Niersen, Chief Executive Officer bij Allego. “Bekende grote Duitse bedrijven zoals Autohof, Deutsche Bahn, de Metro Gruppe en de BMW-Garages zijn onze partners.” Weliswaar is men in Duitsland meer dan elders in Europa gericht op het vervoer per auto. “Maar in Duitsland ontbreekt het nog aan de pragmatische aanpak die in Nederland tot een snellere ontwikkeling van de elektromobiliteit heeft geleid”, voegde haar collega Ulf Schulte, Chief Operations Officer bij Allego, hieraan toe. “En hoewel de automobiliteit in Duitsland toch de toonaangevende branche is, heb je binnen de Duitse merken nog maar weinig elektrische auto’s.” Daar komt verandering in, als vanaf 2018 ook de Duitse merken met lange afstandsauto’s op de markt komen, denkt Anja van Niersen. “Als een auto zo’n 400 tot 500 kilometer reikwijdte heeft en wij supersnelle laadpunten bieden die een voertuig binnen vijf minuten kunnen opladen, komt ook in Duitsland de zaak in een stroomversnelling terecht.”
Verbetering infrastructuur
Allego wil bestuurders van een elektrische auto de mogelijkheid bieden te allen tijde, overal en betaalbaar hun voertuig op te laden, om schoon, stil en zuinig hun reis voort te zetten. Ook het Cluster Elektromobilität NRW streeft het doel na deze klimaatvriendelijke en grondstoffen besparende strategie op het gebied van openbaar en particulier vervoer zo spoedig mogelijk te implementeren. Deze organisatie ondersteunt in samenwerking met verschillende ministeries gemeentes momenteel bij het opzetten van een betere infrastructuur, niet alleen voor particulieren, maar ook voor het openbaar vervoer. “Daar heb je niet alleen technologische know-how voor nodig, maar ook partners die reeds over de nodige ervaring beschikken”, aldus Ingo Olschewski, projectmanager bij Elektromobilität NRW. Hij is zeer in zijn nopjes met de samenwerking met organisaties zoals NRW.Invest en het Nederlandse Allego. “Aan hogescholen en onderzoeksinstellingen in NRW wordt ijverig gewerkt aan de elektromobiele infrastructuur, aan de uitbreiding van het laadpuntennet, aan vraagstukken rond de accu en aan de ontwikkeling van nieuwe voertuigen”, vertelde Ingo Olschewski. “Noordrijn-Westfalen heeft optimale randvoorwaarden, om bij deze innovaties het voortouw te nemen en een belangrijke afzetmarkt te worden.”