Kategorien News

‘Dinxperwick’ krijgt uitzondering op nieuwe Duitse coronaregels

Het Nederlandse dorp Dinxperlo in gemeente Aalten en het direct hieraan grenzende Duitse dorp Suderwick worden uitgezonderd van de nieuwe Duitse coronaregels. Dat hebben de Bezirksregierung Münster, Kreis Borken (waar Suderwick onder valt) en het Gesundheitsministerium Düsseldorf met elkaar afgesproken. Hoe de uitzondering er precies uit gaat zien, is nog niet bekend.

Mogelijk krijgen de inwoners van beide dorpen een uitzondering op de verplichting om een negatieve coronatest bij zich te dragen wanneer ze zich in Duitsland bevinden. Ook kan gedacht worden aan gratis sneltesten aan de grens. Een andere optie is om in Suderwick minder of zelfs geen politiecontroles uit te voeren. Volgens burgemeester Anton Stapelkamp van gemeente Aalten moet in dat geval wel goed nagedacht worden over de precieze inrichting hiervan, “om een ongewenst aanzuigende werking naar Suderwick te voorkomen.”

Volgens de woordvoerder van Bezirksregierung Münster is nog niet duidelijk of andere grensplaatsen ook een uitzondering krijgen. Te denken valt bijvoorbeeld aan Bocholt, Elten, Emmerich en Kleve. Ook deze plaatsen hebben sterke banden met hun Nederlandse buurgemeentes.

Met elkaar verweven dorpen

De nieuwe Duitse regels gingen op 6 april in. Sinds die dag moet vrijwel iedereen die vanuit Nederland naar Duitsland reist een negatieve coronatest bij zich hebben. In Dinxperlo en Suderwick levert dat grote problemen op. De twee dorpen zijn sterk met elkaar verweven: Nederlandse kinderen uit Suderwick gaan in Dinxperlo naar school, inwoners van Dinxperlo werken in Suderwick en er zijn veel familiebanden over de grens heen. Ook tanken en het doen van de wekelijkse boodschappen gebeurt grensoverschrijdend. Naast een kostbare aangelegenheid is meerdere keren per week testen dan ook heel ingewikkeld en ingrijpend, gaf burgemeester Stapelkamp eerder al aan. “Inwoners van Dinxperlo en Suderwick zijn zo met elkaar verweven, niet voor niets heet het Dinxperwick, dat je hier niet echt van een grens kunt spreken.“ Hij hoopte op “enige coulance en begrip aan Duitse zijde”. Dat is nu dus gebeurd.