“Door Covid hebben wij ons als innovatiefestival zelf moeten innoveren”

“Door Covid hebben wij ons als innovatiefestival zelf moeten innoveren”
In het midden: INNOVATE-directeur Mark Spijker

Op zoek naar een optimale match tussen innovatie en maatschappij probeert het platform INNOVATE problemen en vraagstukken steeds op een creatieve en onorthodoxe manier te benaderen, om hierdoor tot oplossingen te komen die voorheen ondenkbaar waren. “Zo boeken we vooruitgang en maken we impact”, aldus INNOVATE-directeur Mark Spijker. INNOVATE is naar eigen zeggen hét platform dat laat zien wat er gebeurt op het gebied van innovatie. Tot de activiteiten behoren o.a. het organiseren van innovatiechallenges, meetups & events, business safari’s en een jaarlijks festival in Arnhem met rond de 15.000 bezoekers. In tijden van pandemie is zo’n festival niet te doen, maar Spijker ziet in een combinatie van online en offline wel kansen. In gespek met AHA24x7 gaat Mark Spijker nader in op de beperkingen als gevolg van de pandemie en de ontluikende samenwerking met partnerorganisaties in Duitsland.

AHA24x7: Een festival rond het thema innovatie met zo’n 15-20.000 deelnemers is onder corona-omstandigheden 2020 niet mogelijk. Heeft de organisatie met de gedachte gespeeld, het event dit jaar online te laten plaatsvinden?

Mark Spijker: Neen, we hebben vrij snel besloten dat het festival dit jaar niet plaatsvindt vanwege de aangescherpte regels. Onder corona-omstandigheden is het toch wat lastig, en ik geloof dat netwerken op zijn sterkst is als je elkaar persoonlijk kunt ontmoeten. Het is natuurlijk wel leuk, al die mogelijkheden via zoom. Toch is het niet hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld geen tijd om over koetjes en kalfjes te praten, spontaan bij het koffiezetapparaat met elkaar in gesprek te komen, toevallig een gesprek binnen te lopen en iets op te vangen dat interessant lijkt. Alles moet onder deze regels perfect georganiseerd worden. Er zijn al heel wat organisaties gestrand met hun plannen om marketingactiviteiten online voort te zetten. Wij hebben dit jaar onze activiteiten veel breder opgezet en zijn onszelf gaan innoveren: van festival naar platformorganisatie. Ik ben geen fan van 50% online en 50% fysieke deelname.

AHA24x7: Wat is het alternatief?

Mark Spijker: Wij gaan nu iets anders doen, we gaan onze middelen en mankracht dit jaar op een andere manier besteden. INNOVATE blijft gewoon doorgaan, met live shows, korte documentaires, challenges, en volgend jaar gaan we ook nog op zoek naar de innovatiefste student van deze regio! Daarnaast nu in oktober een show met het thema circulaire innovaties, in november over de toekomst van voeding en gezondheid, in december over de toekomst van health en hightech. Een live show moet je zien als een tv-show, het heeft dus geen webinar-karakter. Kijkers van de show worden bij het gebeuren betrokken, kunnen commentaar leveren. We willen die groep mensen uitdagen om mee te denken over maatschappelijke vraagstukken. Ze kunnen er zelfs iets mee verdienen, er zit een prijs aan vast, voor het beste idee, product of dienst.

AHA24x7: Stel, het jaar 2021 biedt weer voldoende perspectief voor het organiseren van een live festival en ook deelnemers uit Duitsland vinden de weg naar Arnhem. Bestaan er plannen om het thema toekomst en innovatie samen met Duitse partners op de agenda te zetten?

Mark Spijker: Volgend jaar hoop ik dat we, richting de zomer, weer fysieke activiteiten kunnen organiseren. Onze voorkeur heeft het zeker om dan voor een fysiek event met publiek te gaan, maar wel met een digitale component, dat is een blijvertje. Hoe gaaf zou het zijn als we dan ook een grensoverschrijdende activiteit kunnen laten plaatsvinden, waarmee we bepaalde maatschappelijke uitdagingen centraal stellen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de energietransitie of, heel actueel, de gezondheidszorg. De meeste vraagstukken waar we mee worstelen stoppen nou eenmaal niet bij de grens. We zijn inmiddels met wat startuppartijen in Duitsland in gesprek om samen iets te organiseren waarbij we startups uit Noordrijn-Westfalen en Arnhem-Nijmegen-Wageningen willen koppelen aan netwerkpartijen aan de andere kant van de grens. Dan heb je bijvoorbeeld 10 high potential startups uit Noordrijn-Westfalen en 10 zulke organisaties uit de regio Arnhem-Nijmegen-Wageningen. Hierbij denk ik natuurlijk allereerst aan startups die de ambitie hebben om over de grens heen te kijken en deze met organisaties in contact te brengen, die hen over en weer daadwerkelijk verder kunnen brengen. Dat belooft dan een ontmoeting te worden waar je het weken later nog met anderen over hebt… We hebben onlangs een bezoek gebracht aan mogelijke partnerganisaties in Duitsland, iedereen was heel enthousiast. Ik zie het helemaal voor me om dit het volgende jaar samen te gaan doen.

AHA24x7: Bestaan er al concrete afspraken hieromtrent?

Mark Spijker: We hebben tijdens onze rondreis langs organisaties in Noordrijn-Westfalen nog geen concrete afspraken kunnen maken; we weten per slot van rekening niet, wat ons ten gevolge van de beperkende corona-maatregelen de komende maanden nog te wachten staat. Tot nu toe hebben we een intentieverklaring wat we graag met elkaar zou willen organiseren, als het weer kan. In ieder geval hebben potentiële partnerorganisaties in Noordrijn-Westfalen enthousiast gereageerd. INNOVATE richt zich overigens vooral op de regio Arnhem-Nijmegen-Wageningen. Sectoren die daar zitten zijn Energy (Arnhem), Health (Nijmegen) and Food (Wageningen). Ik wil voor een samenwerking met Duitse partners geen enkele andere sector uitsluiten, maar dit zijn wel de sterke sectoren binnen ons gebied. En die krijgen logischerwijs de meeste aandacht.

https://www.innovate.community/category/festival/

Contact opnemen met Mark Spijker kan via mark@innovatefestival.nl

X