Begeleiding op Duitse markt voor bedrijven in lichtgewicht materialen

Begeleiding op Duitse markt voor bedrijven in lichtgewicht materialen
Vlnr: Annemieke de Raad, Brightlands Materials Center; Volker Mathes, AVK; Maarten Camps, Secretaris-Generaal Ministerie van Economische Zaken; Alexandra Sierra, Duits-Nederlandse Handelskamer; Sjef van Breugel, CompositesNL; Jean-Pierre Heijster, AutomotiveNL; Anouschka Versleijen, M2i. Foto: Vraag en Aanbod.

Nederlandse bedrijven die zich bezig houden met lichtgewicht materialen worden gedurende drie jaar begeleid naar de Duitse markt, laat Vraag en Aanbod weten. De Nederlandse automotive-organisatie AutomotiveNL, branchevereniging CompositesNL en het Materials Innovation Institute M2i uit Delft zien deze kansen voor Nederlandse bedrijven ook en ondertekenden de intentieverklaring voor het geplande project. Dat gebeurde in het bijzijn van de Secretaris-Generaal van Economische Zaken, Maarten Camps.

Onderzoeksresultaten van de Duitse industrievereniging voor versterkte kunststoffen AVK wijzen op de kansen in de automotive, lucht- en ruimtevaart, infrastructuur, transport en logistiek en in de maritieme sector. Uit het onderzoek blijkt dat er nog veel ruimte is voor bijbehorende nieuwe ontwikkelingen.

“In de leidende Duitse industrietakken zoals de machinebouw, energie, automotive, robotica en lucht- en ruimtevaart zijn nieuwe toepassingen van lichtgewicht materialen, waaronder vezelversterkte kunststoffen, hybride composieten, aluminium of titanium een belangrijke innovatiemoto”’, zegt Alexandra Sierra van de Duits-Nederlandse Handelskamer. “We zien daarom goede mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven en instituten om in Duitsland actief te worden op het gebied van lichtgewicht constructies”, aldus Sierra.

De nieuwe en lichte materialen zijn niet alleen bepalend voor de toekomstige concurrentiepositie van Duitsland, maar vormen een wezenlijk onderdeel van oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen als het gaat om klimaat en energie, gezondheid en grondstoffenschaarste.

Op basis van het actuele onderzoek worden nu voor iedere branche accenten uitgewerkt en een concept voor een zogenaamd PIB-project opgesteld. Dit project omvat onder andere relevante beursdeelnames, grensoverschrijdende conferenties en contact- en afspraakbemiddeling bij Duitse partners. Geïnteresseerde Nederlandse organisaties, bedrijven en onderzoeksinstellingen zijn van harte uitgenodigd contact op te nemen met Alexandra Sierra van de Duits-Nederlandse Handelskamer (+49-(0)30-2061.9944, a.sierra@dnhk.org).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X