Drielandentrein vanaf 9 juni in bedrijf

Drielandentrein vanaf 9 juni in bedrijf

Na een jarenlange voorbereiding is het bijna zover: de Drielandentrein tussen Aken, Heerlen, Maastricht en Luik gaat vanaf zondag 9 juni officieel rijden. Op maandag 13 mei werd een proefrit gemaakt door Vivianne Heijnen, staatsecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Oliver Krischer, Minister für Umwelt, Naturschutz und Verkehr van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, Georges Gilkinet, de Belgische minister van Mobiliteit en Jasper Kuntzelaers, de Limburgse gedeputeerde voor Cultuur en Erfgoed, Mobiliteit en Landbouw.

Het project kende een lange aanloop: Arriva – de maatschappij die de Drielandentrein faciliteert – begon al in 2016 met testritten. De verschillen in veiligheidseisen tussen Nederland, Duitsland en België maakten dit niet eenvoudig. De Drielandentrein is daarom uitgerust met drie verschillende veiligheidssystemen, om in alle landen aan de eisen te kunnen voldoen. Ook de stroomvoorziening moest worden aangepast: de trein kan nu schakelen tussen 1500 volt Nederlandse gelijkstroom, 15.000 volt Duitse wisselstroom en 3000 volt Belgische gelijkstroom. Tot slot is aan de omroepsoftware gewerkt, zodat de namen van de stations die de Drielandentrein aandoet accentloos worden uitgesproken.

Overstappen verleden tijd

Voordeel voor de treinreizigers is dat zij bij een treinreis van Luik naar Aken niet langer over hoeven te stappen in Maastricht. De Drielandentrein gaat elk uur rijden en verbindt de drie landen daardoor gemakkelijker voor werk, school, familiebezoek of recreatieve doeleinden. De bestuurlijke testrit van 13 mei is een opmaat naar de daadwerkelijke start van de Drielandentrein op 9 juni. Reizigers die die dag als eerste op deze trein stappen kunnen lokale lekkernijen verwachten. Ook de binnenkant van de treinstellen zal in thema van de drie landen zijn.

Blijdschap

Heijnen en Kuntzelaers spraken na afloop van de proefrit hun blijdschap over de nieuwe treinverbinding uit. “Het was een project van de lange adem om een trein van Luik via Maastricht naar Aken te kunnen laten rijden”, aldus Heijnen. “Maar ik ben er ongelooflijk trots op dat het lukt en dat reizigers begin juni gemakkelijk de trein kunnen nemen.” De Drielandentrein biedt bovendien niet alleen regionale voordelen. “Voor alle reizigers van en naar Zuid-Nederland is deze verbinding een belangrijke meerwaarde. Hiermee sluiten we Nederland via Luik beter aan op het Europese hogesnelheidsnet en komen bestemmingen als Parijs, Brussel en Londen weer dichterbij te liggen”, aldus Kuntzelaers.

X