Drone van Twentse broers redt dieren tijdens maaiseizoen

Drone van Twentse broers redt dieren tijdens maaiseizoen

Twee broers uit het Twentse Bentelo hebben een drone ontwikkeld waarmee de dood van honderden dieren tijdens het maaiseizoen kan worden voorkomen. Hun bedrijf Dronexpert produceert een drone die met behulp van een warmtebeeldcamera vijftig meter hoog boven het maaiveld kan hangen, om daar aanwezige dieren te spotten. Vrijwilligers of natuurbeheerders kunnen vervolgens de reeën, hazen en weidevogels uit het pad van de maaimachines halen. Internationaal is er veel belangstelling voor de uitvinding, ook bij Duitse brandweerkorpsen.

Wat de drone van de broers Roger en Wouter Borre zo speciaal maakt, is de app waarmee de camera vanaf de grond op een bepaalde temperatuur ingesteld kan worden. “Alles met een hogere temperatuur dan ingesteld, krijgt een kleurtje,” vertelt Roger Borre aan de Twentse krant Tubantia. “Daardoor kun je snel de gekleurd oplichtende dieren vinden in de verder grijs afgebeelde omgeving.”

Veel boeren hebben al belangstelling getoond voor de drone. Afhankelijk van de kwaliteit van de camera kost een set tussen de zesduizend en tienduizend euro. Ook vanuit de brandweer is er belangstelling voor de uitvinding. Brandweerlieden kunnen met behulp van de drone precies zien waar de meeste energie vrijkomt of dwars door de rook eventuele personen herkennen.

Vooral buiten Nederland is er vraag naar de drone. Vier Duitse brandweerkorpsen hebben de drone inmiddels aangeschaft. Ook zijn er al enkele exemplaren naar Amerika verscheept. In Nederland lopen de zaken minder goed vanwege de huidige strenge regelgeving. In ons land moet zes maanden van tevoren een vergunning worden aangevraagd voor het gebruik van de drone. Echter, vanaf 1 oktober 2015 gelden er soepeler regels voor het gebruik van ‘mini-drones’ en hoeven gebruikers niet langer een vergunning of ontheffing aan te vragen.

X