Goed nieuws voor Duitse werknemers: met ingang van 1 oktober stijgt het wettelijke minimumloon naar 12 euro bruto per uur. Daarvan profiteren meer dan zes miljoen mensen, met name in Oost-Duitsland en ook veel vrouwen. Onvangers van het minimumloon kregen tot dusverre 1.811 euro bruto voor een 40-urige werkweek. Dit wordt nu 2080 euro.
Volgens het Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung betreft de verhoging van het minimumloon ongeveer 22 procent van alle arbeidscontracten. Dat is ongeveer twee keer zoveel als bij de invoering van het minimumloon in 2015. Naast veel Oost-Duitsers en vrouwen zullen vooral werknemers met een zogenaamde ‘Mini-Job’ en deeltijdbanen en starters op de arbeidsmarkt hiervan profiteren. Sinds de invoering in 2015 is het wettelijk minimumloon in verschillende stappen verhoogd van aanvankelijk 8,50 euro per uur naar 10,45 euro. In Nederland bedraagt het wettelijke minimumloon bij een 40-urige werkweek voor werknemers vanaf 21 jaar 10,14 euro.
De verhoging van het minimumloon heeft ook gevolgen voor de zogeheten ‘Mini-Jobs‘. Om te zorgen dat er tien uur per week tegen het minimumloon kan worden gewerkt, wordt de loongrens verhoogd van 450 naar 520 euro. Deze zal in de toekomst worden aangepast bij elke verdere verhoging van het minimumloon.