Duits-Nederlands Innovatie- & Technologiepact ondertekend

Duits-Nederlands Innovatie- & Technologiepact ondertekend
Demissionair minister Sigrid Kaag. (c) Rijksoverheid

Vandaag is het Duits-Nederlandse Innovatie- & Technologiepact ondertekend. Het pact moet zorgen voor een intensievere samenwerking tussen Nederland en Duitsland op het gebied van innovatie. Belangrijke thema’s zijn onder andere smart industry, CO2-reductie, digitalisering, mobiliteit, sleuteltechnologieën en technologie in de zorg.

Aan Nederlandse zijde zetten demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat), Ingrid Thijssen (VNO-NCW), Ineke Dezentjé-Hamming (FME en Smart Industry) en Marc Hendrikse (Topsector High Tech Systems & Materials) hun handtekening onder het pact. Vanuit Duitsland werd het pact ondertekend door minister Peter Altmaier (Economische Zaken) en Siegfried Russwurm (voorzitter van de Duitse industriefederatie BDI).

Van handelspartners tot innovatiepartners

Nederland en Duitsland zijn traditioneel sterke handelspartners. Met het pact wordt de volgende stap gezet in deze relatie: van handelspartners tot sterke innovatiepartners. Hierdoor ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor samenwerking tussen Nederlandse en Duitse bedrijven en onderzoeksinstellingen. Samen kunnen zij innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen op het gebied van digitalisering, duurzaamheid, mobiliteit en de zorg ontwikkelen.

Richting geven aan duurzaam herstel van de economie

“Samenwerking bij innovatie en technologie is essentieel om onze concurrentiepositie te versterken en te werken aan een groene en duurzame groei”, aldus demissionair minister Kaag “Met dit Duits-Nederlandse pact verstevigen we dus meer dan onze handelsrelatie: we werken ook gezamenlijk aan innovatieve en technologische oplossingen. Daar worden we beide wijzer van, en de voordelen reiken bovendien verder dan onze eigen grenzen. De hele Europese Unie kan profiteren en krijgt daarmee een sterkere positie op het wereldtoneel.”

Ook demissionair staatssecretaris Keizer is enthousiast: “Onze landen werken al veel samen en ondertekening van het Innovatie- en het Technologiepact zal dit nog een extra boost geven. We gaan daar meteen mee aan de slag: een Duits-Nederlands fieldlab voor Smart Industry gaat duizenden Nederlandse en Duitse mkb-bedrijven helpen om hun productie slimmer en efficiënter te maken.”

“Het pact met onze Nederlandse partners is belangrijk om gezamenlijk richting te geven aan een duurzaam herstel van de economie”, aldus minister Altmaier. “Ik zie hier veel potentie – de economie heeft dergelijke vormen van samenwerking en een perspectief nodig. Alleen door innovatie kunnen we onze economie op digitaal en ecologisch vlak succesvol transformeren.”

Het pact is hier in te zien.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X