Duitse auto-industrie stevent op crisis af

Duitse auto-industrie stevent op crisis af

Het gaat niet zo goed met de Duitse auto-industrie. Dat blijkt uit een economisch onderzoek van de Deutsche Industrie- und Handelskammertag (DIHK). Ten opzichte van het vorige onderzoek beoordelen minder bedrijven hun eigen situatie als goed. Daarnaast zijn de verwachtingen voor het komende jaar aanzienlijk gedaald. Dat meldt de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK).

Volgens de DIHK heeft de auto-industrie – één van de belangrijkste industrieën in Duitsland – het laagste niveau in tien jaar bereikt. Slechts 22 procent van de bedrijven beoordeelt de bedrijfssituatie als goed, 55 procent als goed genoeg en 23 procent als slecht. Dit is een daling van 17 punten ten opzichte van het vorige onderzoek. 35 procent van de ondervraagde bedrijven verwacht een verslechtering in de toekomst.

Transformatie autobranche

De autobranche bevindt zich momenteel in een grote transformatie. Autofabrikanten en hun toeleveranciers worden geconfronteerd met economische en handelspolitieke uitdagingen. Ook zijn er grote koerswijzigingen, zoals elektrisch rijden en de ontwikkelingen op het gebied van waterstof. Technologische verandering wordt de belangrijkste uitdaging voor de industrie.

Enerzijds moet de industrie miljarden investeren in technologieën als e-mobility om de strengere EU-regels met betrekking tot uitstoot te halen. Aan de andere kant hebben veel bedrijven last van de verslechtering van de wereldwijde automarkten. Veel fabrikanten hebben echter een buffer kunnen opbouwen dankzij hoge omzetten in het recente verleden.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X