Wie zaken wil doen in Duitsland, moet met een heleboel regels rekening houden. Eén van die zaken is privacywetgeving. Op 25 mei jl. ging in heel Europa de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in, in Duitsland bekend onder de naam Datenschutz-Grundverordnung (DSGVO). In samenhang hiermee werd bij onze oosterburen de Wet Gegevensbescherming (Bundesdatenschutzgesetz) uitgevaardigd. Bedrijven die een vestiging in Duitsland hebben en er zakendoen krijgen te maken met een aantal extra taken die voorheen niet bestonden.
In tegenstelling tot Nederland moet een bedrijf in Duitsland bijvoorbeeld al bij een veel geringer aantal medewerkers een functionaris voor gegevensbescherming aanwijzen. Ook is de verklaring inzake gegevensbescherming op een Duitse website veel gedetailleerder van opzet. Deze verwijst naar alle analyse-tools waarmee de website wordt geëxploiteerd. Daarnaast bestaan er verschillen m.b.t. verwerkersovereenkomsten. Rechtsanwälte en Steuerberater bijvoorbeeld zijn als juristen en belastingspecialisten geen verwerkers en hoeven daarom geen verwerkersovereenkomsten af te sluiten met hun opdrachtgevers. En er zijn nog meer verschillen.
Aan de eisen van de “Duitse AVG” te voldoen is geen peulenschil. Veel Nederlandse ondernemers kijken opeens tegen een onoverkomelijk ogende berg van meer dan 80 Duitse extra richtlijnen aan, waar ze zo snel geen raad mee weten. Wat moet u als ondernemer met belangen in Duitsland goed in de gaten houden en gaan regelen? STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater en de Nederlands-Duitse Businessacademie organiseren hierover op 22 januari 2019 van 14.00 uur tot ca. 17.00 uur een bijeenkomst voor Nederlandse ondernemers.
Tijdens het seminar worden de volgende onderwerpen behandeld:
• Aansprakelijkheid ligt bij eigenaar/directeur
• Privacyverklaring op de website
• Wanneer moet ik een functionaris voor gegevensbescherming aanwijzen?
• Wanneer en met wie moet ik een verwerkersovereenkomst afsluiten?
• Hoe ziet een register van verwerkingsactiviteiten er uit?
• Aan welke eisen m.b.t. de beveiliging van de verwerking moet worden voldaan?
Het seminar wordt gegeven door Dr. Romy Latka van STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater en de voertaal is Nederlands. Kosten zijn 175 € excl. BTW. Het seminar vindt plaats bij de Nederlands Duitse Businessacademie (Siemensstraße 31, 47533 Kleve). Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via info@businessacademie.de of via Jessica Bienert, 0049-2821-77570.