De stijgende lijn in de Duitse economie begint steeds verder af te nemen. Dat meldt het onderzoeksinstituut IHS Markit. Uit een enquête die het bedrijf jaarlijks onder duizenden bedrijven afneemt, blijkt dat de Duitse economie weliswaar nog steeds groei vertoont, maar in de afgelopen zes jaar niet meer zo langzaam gegroeid is als nu.
Vooral industriële sector getroffen
Het optimisme ten opzichte van de Duitse economie begint te dalen. Met name de industriële sector ervaart daardoor een minder sterke groei. In deze sector neemt het aantal orders door het dalende vertrouwen in de economie steeds verder af. Het dalende optimisme is ook terug te zien in de werkgelegenheid binnen de industriële sector – die groeit ook steeds minder hard.
Ook minder groei in dienstverlenende sector
De dienstverlenende sector heeft iets minder last van het afnemende optimisme. Hoewel het aantal orders ook binnen deze sector over zijn hoogtepunt heen lijkt te zijn, neemt de stijgende lijn hier niet zo hard af als in de industriële sector.
De dienstverlenende sector groeit in Duitsland harder dan in Spanje, Frankrijk en Italië, en in vergelijking met deze landen is de werkgelegenheid in de Duitse dienstverlenende sector nog altijd het grootst. De groei in werkgelegenheid begint hier echter ook een afname te vertonen.
Diverse oorzaken
Handelsconflicten, geopolitieke spanningen zoals de Brexit, gebrek aan groei van de wereldeconomie, minder investeringen en de dalende autoverkoop zorgen ervoor dat de Duitse economie steeds minder groeit. De werkgelegenheid in Duitsland steeg drie jaar geleden voor het laatst zo langzaam als nu. Chris Williamson, econoom bij IHS Markit, verwacht dat deze ontwikkeling zich zal blijven voortzetten en voorspelt dat dat geen positief effect op de economie zal hebben.
Het volledige onderzoek van IHS Markit is hier te vinden.