Kategorien Business News

Duitse handel met Nederland groeit het snelst

Alleen China staat in de ranglijst nog boven Nederland: in 2018 eindigde Nederland weer op de tweede plaats in de lijst van Duitslands belangrijkste handelspartners. Met een handelsvolume van 189,4 miljard euro ligt Nederland zelfs voor op de Verenigde Staten wat betreft export en import, aldus het Statistisches Bundesamt.

De Duits-Nederlandse handel groeide vorig jaar met 14,1 miljard euro, een stijging van 8 procent. Daarmee groeide de Duitse handel met Nederland sneller dan met enig ander land. „Dit resultaat toont aan dat de handel met de buurlanden in tijden van een mogelijke brexit nog belangrijker wordt“, zegt Günter Gülker, directeur van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) in Den Haag.

Voor de derde keer op rij staat China op nummer één als grootste internationale handelspartner van Duitsland. Het volume van de import en export steeg vorig jaar met 6 procent tot 199,3 miljard euro. Het goederenverkeer tussen de VS en Duitsland steeg met 2,6 procent tot 178 miljard euro.

Toonaangevende positie binnen Europa

Nederland neemt binnen Europa een leidende rol aan ten opzichte van andere belangrijke leverancierslanden voor de Duitse economie. Vanuit Nederland werd voor 98,2 miljard euro aan goederen geïmporteerd naar Duitsland. Voor een groot deel ging het hierbij om chemische producten, minerale brandstoffen en smeermiddelen, maar ook om werktuigbouwkundige producten en voertuigen. Alleen China doet het nog beter met 106,2 miljard euro. „Deze cijfers tonen de kracht van de Duits-Nederlandse handel. De samenwerking biedt beide partijen nog steeds veel economische mogelijkheden“, benadrukt Gülker.

Veel vraag naar “Made in Germany“ goederen

Ook Nederland blijft als afnemer voor Duitsland een beslissende rol spelen. In 2018 exporteerde Duitsland voor 86,2 miljard euro aan „Made in Germany“ goederen naar Nederland. De belangrijkste motoren achter dit resultaat zijn werktuigbouwkundige producten, gevolgd door chemische producten en diverse eindproducten. Daarmee staat Nederland op de vierde plaats in een wereldwijde vergelijking.

Invloed van brexit merkbaar op de export

De gevolgen van de dreigende brexit zijn duidelijk van invloed op de handelsbetrekkingen tussen Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De export naar het Verenigd Koninkrijk daalde van 85,4 miljard naar 82 miljard euro. Het land verloor daarmee opnieuw zijn positie in het klassement en viel terug naar de vijfde plaats. Net als in voorgaande jaren bleven de Verenigde Staten de belangrijkste afnemer voor Duitsland. In 2018 werd voor 113,5 miljard euro aan goederen geëxporteerd naar de Verenigde Staten. Andere belangrijke bestemmingen voor Duitse goederen waren Frankrijk en China.

Het artikel van de DNHK is hier te vinden.