Kategorien Culture Leisure News

Duitse leerlingen in Enschede om oorlogsheld te herdenken

Deze week ontving Enschede een delegatie scholieren uit de partnersteden Münster (Duitsland) en Palo Alto (Verenigde Staten). Een groep leerlingen tussen de 16 en 18 jaar bezocht Enschede om hier stil te staan bij de oorlogsgeschiedenis van deze stad en voor culturele uitwisseling. Het bezoek is een vervolg op de essaywedstrijd over de Enschedese dominee Leendert Overduin waaraan deze jongeren vorig jaar deelnamen.

Belang van culturele uitwisselingen onder jongeren

Burgemeester Roelof Bleker heette de Duitse en Amerikaanse scholieren op hun eerste dag welkom. Hij benadrukte daarbij het belang van deze uitwisselingsweek. “Vrede begint bij het elkaar ontmoeten”, aldus Bleker. “Met elkaar in gesprek gaan en je bewust worden van verschillende culturen, tradities en waarden. Dit draagt bij aan wereldburgerschap. Met deze uitwisselingsweek in Enschede brengen we jongeren uit onze partnersteden bijeen om samen in gesprek te gaan over onze geschiedenis en vrede. Met de Enschedese oorlogsheld Leendert Overduin als inspirerend voorbeeld, die niet in hokjes dacht maar juist iedereen hielp. Daarom is het heel goed dat ook de jonge generatie het bijzondere verhaal van oorlogsheld Overduin kent.”’

Programma

De leerlingen bezochten op maandag 12 juni het stadhuis en kregen vervolgens een rondleiding door Enschede. Zij bezochten de synagoge en kregen een speciale ‘Overduin city tour’. Dinsdag bezochten zij Münster, woensdagochtend was er een uitwisseling bij het Bonhoeffer college en ’s middags gingen ze naar TETEM. Donderdag bezochten ze de UT en vrijdag gingen ze naar Amsterdam en bezochten ze het Verzetsmuseum en het Anne Frank museum.

Vriendschappen

Monica Schreiber uit Palo Alto was mee als begeleider van de groep Amerikaanse studenten: “Ik vind het fantastisch dat het verhaal over Overduin van decennia geleden nu weer actueel wordt. Deze week is een kans voor onze studenten om meer te leren over menselijke veerkracht tijdens een donkere periode uit de geschiedenis. Tegelijkertijd brengen we jonge mensen uit Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten samen. Zij gaan elkaar deze week leren kennen, ideeën uitwisselen en vriendschappen vormen die mogelijk nog lang zullen duren. Dit geeft een impuls aan ons stedenpartnerschap.”

Persoonlijke binding

“Voor mij persoonlijk is deze reis een kans om meer te leren over de Europese geschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog en over dominee Overduin”, vervolgt Schreiber. “Hiermee geven we ook onze studenten belangrijke lessen mee. We hebben er allemaal baat bij om ons de lessen uit die donkere periode van de menselijke geschiedenis te herinneren.”