Sinds Twitter in 2006 werd opgericht, hebben Duitsers in totaal ruim vier miljard tweets gedeeld. De Deutsche Nationalbibliothek heeft nu bekendgemaakt alle vier miljard tweets te gaan archiveren. Enerzijds om in de toekomst inzicht te hebben in hoe het er in deze tijd in Duitsland aan toe ging, anderzijds om de tweets veilig te stellen nu er wijzigingen zijn op het gebied van Application Programming Interface (API): een programma waarmee grote aantallen tweets kunnen worden geanalyseerd.
Niet alle vier miljard tweets zullen uiteindelijk interessant zijn voor het onderzoek: nepnieuws, weekendplannen of wat er vanavond op het menu staat, is niet relevant. Toch is het de moeite waard om alle tweets te downloaden, aldus Claus-Michael Schlesinger, onderzoeker aan de Humboldt Universiteit in Berlijn: “Twitter is een belangrijke vorm van communicatie voor de samenleving. Om in de toekomst inzicht te hebben in hoe het er in deze tijd in Duitsland aan toe ging, is het belangrijk dat deze tweets toegankelijk blijven.”
Historisch belang
“We weten nu nog niet welke Duitsers in de toekomst van historisch belang zullen zijn,” vervolgt Schlesinger. “Als een auteur van nu over honderd jaar beroemd is, kunnen de tweets onderdeel zijn van zijn of haar werk. Als Twitter tegen die tijd niet meer bestaat, kunnen geïnteresseerden naar de Nationale Bibliotheek gaan om deze tweets in te zien.”
Application Programming Interface (API)
API is een functie die een groot aantal tweets in één keer kan downloaden en analyseren. Waar deze functie voorheen gratis was, heeft Elon Musk, de eigenaar van Twitter, onlangs aangegeven hiervoor kosten te gaan berekenen. Dit maakt de functie voor veel wetenschappers onbetaalbaar. Bovendien bestaat de kans dat de functie op termijn helemaal verdwijnt. De Nationale Bibliotheek heeft wetenschappers met toegang tot de API daarom gevraagd om tweets te downloaden of hun toegang ter beschikking te stellen. Inmiddels zijn er zo’n 160 miljoen tweets gedownload in vier weken tijd.
Verzameling van alle Duitse publicaties in schrift, beeld en geluid
De Deutsche Nationalbibliothek is de centrale archiefbibliotheek van Duitsland en verzamelt sinds de oprichting in 1913 alle publicaties in schrift, beeld en geluid die over Duitsland of in de Duitse taal verschijnen.