Kategorien News

Duitse parlementariërs op bezoek in Enschede

Grensoverschrijdend treinverkeer, de Universiteit Twente en belastingproblemen voor mensen die in het buurland werken: het zijn enkele onderwerpen die gisteren aan bod kwamen bij een bezoek van een Duitse delegatie aan Twente.

Op uitnodiging van de Contactgroep Duitsland van de Tweede Kamer spraken volksvertegenwoordigers uit de Duitse Bundestag en de Nederlandse Tweede Kamer in Enschede met elkaar. Onderwerp van gesprek waren de mogelijkheden om de samenwerking op het gebied van mobiliteit, opleiding en kennisdeling, werk en economie beter te stroomlijnen. Vanuit Duitsland waren onder andere Otto Fricke (FDP), Patrick Schnieder (CDU/CSU) en Udo Schiefner (SPD) aanwezig. Nederland werd vertegenwoordigd door onder andere Pieter Omtzigt (CDA), Hayke Veldman, Aukje de Vries, Judith Tielen en Jan Middendorp (allen VVD). Ook burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede was aanwezig.

Hindernissen

Grensoverschrijdende samenwerking tussen Duitse en Nederlandse gemeenten, bedrijven en kennisinstellingen is steeds meer vanzelfsprekend. Wonen in het ene land en werken, studeren en recreëren in het andere is voor veel inwoners van de grensstreek heel gewoon. Toch doemen er in de dagelijkse praktijk nog veel hindernissen op die de samenwerking (onnodig) lastig maken.

Grensoverschrijdende samenwerking van cruciaal belang

Volgens Pieter Omtzigt kunnen inwoners van de grensregio niet om grensoverschrijdende samenwerking heen: “Voor ons in de grensregio is het van cruciaal belang dat die samenwerking goed zit.” Erg belangrijk is volgens hem het grensoverschrijdende treinverkeer: “Tot de jaren vijftig van de vorige eeuw reden de intercity’s gewoon door tussen Amsterdam en Münster. Daarna is dat opgehouden.” Bovendien wil hij zich inzetten voor de problemen die grensarbeiders ondervinden. „Vroeger was het makkelijker om over de grens te werken. En dat moet makkelijker zijn, omdat dat goed is voor de economie aan beide kanten van de grens. En daarom vind ik het juist zo leuk dat ze allemaal naar Enschede komen. Want Enschede is de stad aan de grens die het meest nauw samenwerkt met Duitsland”, aldus Omtzigt.

Programma

Na ontvangst in het Stadhuis van Enschede werd via een tussenstop bij het station een bezoek gebracht aan de Universiteit Twente en Kennispark en het bedrijvenpark Technology Base. Daarna stond Grenswerk, het Nederlands-Duitse informatiepunt voor werkzoekenden en werkgevers, op het programma. Aan het einde van het bezoek ontmoette de delegatie vertegenwoordigers van Deutsche Bahn en de NS om te spreken over het verbeteren van het grensoverschrijdend treinverkeer. Na het bezoek aan Twente reisde de delegatie door naar Den Haag. Daar vonden overleggen met de eigen fracties plaats. Ook bracht de delegatie een bezoek aan Rotterdam.