Vorige week oordeelde de hoogste bestuurlijke rechtbank van Duitsland, het Bundesverwaltungsgericht in Leipzig, dat Duitse steden onder voorwaarden vervuilende dieselauto’s mogen weren. Dit heeft mogelijk gevolgen voor de bijna 70 Duitse steden die niet aan de Europese normen voor luchtvervuiling voldoen.
De Duitse milieuorganisatie Deutsche Umwelthilfe (DUH) drong aan op een ban op vervuilende diesels (tot de Europese emissiestandaard Euro-5), omdat de CO2-uitstoot in veel Duitse steden hoger is dan de Europese norm. Dit kan gezondheidsproblemen opleveren. De DUH kreeg voor elkaar dat twee lagere rechtbanken een dieselban instelden voor de steden Stuttgart en Düsseldorf. De deelstaten Baden-Württemberg en Noordrijn-Westfalen, waar veel automotive bedrijven zijn gevestigd, gingen tegen de uitspraken in beroep. Tevergeefs, zo blijkt nu.
Dieselban
Het Bundesverwaltungsgericht in Leipzig acht een lokaal rijverbod voor dieselauto’s algemeen toelaatbaar. Wel moet er sprake zijn van overgangsperioden en een gefaseerde invoering. De uitspraak heeft gevolgen voor miljoenen Duitse diesels. Hier rijden er nu zo’n 15 miljoen van rond in het land, waarvan er slechts 2,7 miljoen zijn uitgerust met de nieuwste uitstoottechnologie (Euro-6), die wel is toegestaan.
Andere maatregelen tegen luchtvervuiling
Angela Merkel laat weten dat de Duitse regering andere maatregelen wil aankondigen tegen de luchtvervuiling in Duitse steden, zoals gratis openbaar vervoer. Ze is tegen een grootschalig dieselverbod. Ook de Duitse minister van milieu, Barbara Hendricks, denkt dat dieselverboden in steden niet nodig zijn. Haar streven is om de lucht op andere manieren zuiverder te maken.
Lees meer bij De Tijd.