In aanloop naar de Duitslanddag interviewde de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) diverse experts die deelnemen aan dit ondernemersevent. Ook Petra Mouw van Cactus Marketing is op dinsdag 17 april present in de Fabrique in Utrecht. Ze vertelt hoe zij als marketeer Nederlandse bedrijven helpt met de stap over de grens.
Mevrouw Mouw, Cactus Marketing ondersteunt bedrijven met een goed doordachte marketingstrategie en vlekkeloze uitvoering. Kunt u daar iets meer over vertellen: wie zijn jullie, wat doen jullie en waarom?
Cactus Marketing, dat zijn Petra Mouw en Gudrun Döhl. Wij zijn ervaren marketeers die in Duitsland zijn opgegroeid en daardoor de Duitse taal en mentaliteit heel goed kennen. Maar ook met de Nederlandse manier van werken en denken zijn wij vertrouwd, omdat wij al een hele tijd in Nederland leven – Gudrun 15 jaar, Petra meer dan 20 jaar. Samen met ons Duitstalige netwerk ondersteunen wij Nederlandse ondernemers die (meer) omzet willen genereren op de Duitse markt.
Op welke manier kunnen jullie Nederlandse ondernemers die de Duitse markt willen betreden hulp bieden?
Dit begint inderdaad bij de strategie, zoals u boven al aangeeft. Marketingstrategie betekent in onze ogen vooral dat je als onderneming weet wat je doelstellingen voor de Duitse markt zijn en welke doelgroepen hierbij passen. Wij helpen ondernemers om dit helder te krijgen. Daarna kijken we welke middelen het beste ingezet kunnen worden om die doelen te halen. Doordat Duitsland zo groot is moet je goed nadenken hoe en waar je wilt beginnen, anders kost het al snel veel geld. Wij letten daar erg op, zodat elke Euro die onze klanten investeren zoveel mogelijk impact bij de doelgroep heeft.
De uitvoering van de marketingactiviteiten begint vaak met het ’lokaliseren’ van de bestaande website of webshop. Je wilt tenslotte een Duitstalige website die niet alleen de doelgroepen aanspreekt, maar ook goed vindbaar is en voldoet aan de Duitse wetgeving (anders dreigen er boetes). Maar dit is uiteraard pas de eerste stap. Vervolgens adviseren en ondersteunen wij onze klanten bij alle verdere marketingactiviteiten in Duitsland.
U spreekt tijdens de Duitslanddag over B2B leadgeneratie in Duitsland. Kunt u daar iets meer over vertellen?
Het succes van Nederlandse ondernemers op de Duitse markt wordt mede door de bekendheid van hun bedrijf, merk en producten bij Duitse ondernemers en inkopers bepaald. Veel Nederlanders zetten daarom zwaar in op Google zoekmachineoptimalisatie (SEO) en Adwords (SEA). Het is echter een grote uitdaging om organisch, dus via SEO, binnen de eerste tien Duitse zoekresultaten terecht te komen. En de kosten voor Google tekstadvertenties zijn hoog. Gelukkig is er goed nieuws – in Duitsland wordt niet alleen op Google, maar ook veel op gespecialiseerde business-to-business zoekmachines of bedrijfsportalen naar leveranciers en producten gezocht. Als je weet welke portalen voor jouw bedrijf en producten geschikt zijn en hoe je je daar het beste kunt presenteren, heb je al een grote stap in de richting van B2B leadgeneratie gezet.
Welke verschillende marketingbenaderingen herkent u tussen Duitsland en Nederland? En heeft u hier een voorbeeld van?
Nederland loopt altijd voorop als het om innovaties gaat, Nederlanders zijn echte early adopters. Duitsers zijn veel behoudender en voorzichtiger. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de acceptatie en het gebruik van online marketing en sociale media. Terwijl in Nederland binnen een paar jaar tijd de overstap van print naar online heeft plaatsgevonden, zie je in Duitsland nog meer een mix. Adverteren in traditionele media als dag- en weekbladen en tijdschriften wordt in Duitsland nog veel meer ingezet dan in Nederland.
Ook hechten Duitsers veel meer waarde aan privacy oftewel Datenschutz. Terwijl men in Nederland vaak de voordelen van nieuwe technieken ziet en dan ook snel een vinkje bij de voorwaarden zet, willen Duitsers eerst zekerheid dat hun gegevens niet in de verkeerde handen vallen. Om die reden zijn ook minder Duitsers lid van Facebook bijvoorbeeld.
Bij het succesvol benaderen van potentiele klanten in Duitsland, moet je hier dus rekening mee houden.
Heeft u nog een laatste tip voor Nederlandse ondernemers?
Wees geduldig, accuraat en “gründlich” maar vergeet je Nederlandse charme niet. Duitsers houden tenslotte van Nederlanders!