Kategorien Business News

Duitsland aan kop in strijd tegen CO2-emissie

Duitsland heeft van alle landen uit de Europese Unie het meeste geïnvesteerd in de strijd tegen CO2-emissie, blijkt uit onderzoek. Dat meldt de Duits-Nederlandse Handelskamer.

Het onafhankelijke onderzoek werd verricht door de klimaatorganisatie Carbon Disclosure Project (CDP). 882 Europese bedrijven vulden een vragenlijst in, waarvan 69 Duitse. Hieruit bleek dat Duitsland in 2019 zo’n 44,4 miljard euro heeft geïnvesteerd in CO2-reductie. Dat is 36 procent van het Europese totaalbedrag. Na Duitsland volgen Spanje (38 mld.) en Italië (24 mld.).

Ongeveer negen van de tien gerapporteerde investeringen komen uit de sectoren transport, energie en grondstoffen. In Duitsland zijn vooral hernieuwbare energie en e-voertuigen belangrijke thema’s in deze sectoren.

Nederlandse en Duitse bedrijven staan op A-lijst

Nederland staat niet in de top zes en doet het volgens het samengestelde rapport gemiddeld. Wel staan enkele Nederlandse ondernemingen op de zogenaamde A-lijst. Dit zijn bedrijven die een ‚A-award‘ hebben gekregen op het gebied van klimaatverandering, waterzekerheid en bebossing. Tot deze groep behoren KPN, Philips, BAM, Signify en ING.

Duitsland kent meer A-lijst-ondernemingen: elf in totaal. Voorbeelden daarvan zijn Bayer, Thyssenkrupp, Volkswagen en Telekom. Interessant detail is dat deze ondernemingen uit heel verschillende sectoren komen.

Klimaatneutraliteit in 2050

Met Duitsland aan kop lijken Europese bedrijven dus op de goede weg richting klimaatneutraliteit in 2050. Dat heeft de Europese Unie zich ten doel gesteld. Toch zijn alle inspanningen nog lang niet genoeg, meld het CDP. De investeringen zouden meer dan verdubbeld moeten worden om het doel van klimaatneutraliteit te bereiken, namelijk van 59 naar 122 miljard per jaar. Deze investeringen zijn vooral nodig in industrieën waar CO2-uitstoot tegengaan erg lastig is.