Nederlanders en Duitsers vieren samen 75 jaar vrede, vrijheid en vriendschap in Gennep

Nederlanders en Duitsers vieren samen 75 jaar vrede, vrijheid en vriendschap in Gennep

Met toespraken, kransleggingen, vlagvertoon en een concert vierde Gennep op 15 februari 2020 75 jaar vrede, vrijheid en vriendschap. Gouverneur Theo Bovens van Provincie Limburg alsmede de burgemeesters Ulrich Knickrehm van Goch en Ulrich Franken van Weeze namen deel aan de ceremonie, die plaatsvond op de militaire begraafplaats in Milsbeek en op de Highlanderbridge in Gennep. Ook waren er vijf oorlogsveteranen aanwezig: Ted Hunt, Joe Cattini, Jim MacLeod, George Avery en Robert Larnach. De dag werd afgesloten met het concert ‘Tour of Freedom’ in Pica Mare.

Overal waar de vijf oorlogsveteranen verschenen betuigde men respect en gingen de handen op elkaar voor hetgene wat zij voor de bevrijding van Gennep hebben betekend. Tijdens een uitgebreid programma met een herdenkingsdienst in de Milsbeekse kerk en kransleggingen op de achter de kerk gelegen militaire begraafplaats werden de gevallenen herdacht. Alle graven waren speciaal ter ere van deze herdenking een paar dagen geleden voorzien van zelfgemaakte poppy’s. Burgemeester Willibrord van Beek van de gemeente Gennep legde als eerste een krans bij het monument. Daarna volgde oorlogsveteraan majoor Ted Hunt met een poppykrans. Nog veel meer kransen volgden van onder meer gouverneur Bovens, Veteranen Vereniging Noord-Limburg, de Bond van Wapenbroeders, stichting Veritable, de geestelijke gemeenschap van Gennep en van de gemeenten Goch en Weeze.

Na de plechtigheden in Milsbeek werd door een kleine delegatie bloemen gelegd bij de oorlogsgraven op het Ottersumse kerkhof, waarna de ceremonie een vervolg kreeg op de Highlander Bridge in Gennep en bij het monument van de Barmhartige Samaritaan. Major Ted Hunt, Theo Bovens en Ulrich Knickrehm gingen in drie toespraken in op de thema’s vrijheid, vrede en vriendschap. Op de brug werden aan het einde van de plechtigheden de Engelse, Schotse, Nederlandse en Duitse vlag gehesen, naast de vlaggen van de Schotse Highland Division en de Europese Unie. Met het zingen van drie hymnes, het ‘God Save The Queen’, het Europese ‘Ode an die Freude’ en het Wilhelmus, werden de plechtigheden op de Highlander Bridge afgesloten.

De Fanfare Bereden Wapens van de Nederlandse Koninklijke Landmacht verzorgde tot slot met medewerking van ‘Les Chouettes’ uit België het concert ‘Tour of Freedom’. De 600 Engelse, Duitse en Nederlandse gasten en concertbezoekers genoten van een gevarieerd programma met liedjes uit de tijd van 1945 tot nu. Er was bijzondere aandacht voor het thema ‘inzet van veteranen en hun verdiensten voor oorlog en vrede in de wereld’.

De viering ’75 jaar vrede, vrijheid en vriendschap’ werd in het kader van de mini-projecten met middelen uit het EU-programma INTERREG Deutschland-Nederland door de Euregio Rijn-Waal ondersteund.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X