Wie in Duitsland een infectie met het coronavirus heeft doorgemaakt, kreeg er voorheen een coronaherstelbewijs met een geldigheidsduur van zes maanden. Sinds zaterdag 16 januari is dit bewijs in Duitsland nog maar drie maanden geldig. Dat maakte het Robert Koch-Institut (RKI) dit weekend bekend.
De nieuwe geldigheidsduur geldt ook voor herstelbewijzen die al vóór 16 januari zijn uitgegeven.
Omikronvariant
Reden hiervoor is volgens een woordvoerder van het Duitse Gezondheidsministerie de snelle opkomst van de omikronvariant van het coronavirus. De woordvoerder wijst op de verschillen tussen deze variant en de voorheen dominante deltavariant. Met de nieuwe regel willen de Duitse regering en de zestien deelstaten inspelen op nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen en ervoor zorgen dat een geldig vaccinatie- en herstelbewijs ook daadwerkelijk bescherming tegen het coronavirus biedt.
Nu het herstelbewijs al na 90 dagen zijn geldigheid verliest, betekent dit dat personen die een herstelbewijs hebben verkregen, dit in de praktijk slechts iets meer dan twee maanden kunnen gebruiken. Iemand geldt namelijk pas 28 dagen na een positieve test als genezen en krijgt ook dan pas het herstelbewijs.
Lees verder bij Die Zeit.