Burgemeester Venlo pleit voor 2G vanwege ongevaccineerde Duitsers

Burgemeester Venlo pleit voor 2G vanwege ongevaccineerde Duitsers

Burgemeester Antoin Scholten van Venlo heeft er deze week voor gepleit om in Nederland 2G in te voeren. De reden hiervoor: in buurland Duitsland geldt op veel plekken wel al 2G, en Scholten vreest dat ongevaccineerde Duitsers naar Nederland zullen uitwijken wanneer ze in Duitsland geen toegang meer hebben tot niet-essentiële winkels.

In Duitsland geldt al enige tijd 2G in de detailhandel. Alleen gevaccineerde en genezen personen hebben daar toegang tot niet-essentiële winkels. Ongevaccineerden vallen dus buiten de boot. Scholten is nu bang voor een toeloop van ongevaccineerde Duitsers, aangezien winkels in Nederland geen 2G-beleid voeren.

Mocht de Nederlandse horeca binnenkort weer zijn deuren mogen openen, wordt de toeloop mogelijk nog groter. In de Duitse horeca geldt namelijk 2G+: wie volledig is gevaccineerd of genezen, heeft daarnaast een boostervaccinatie of een recente negatieve test nodig om uit eten te kunnen gaan of op het terras te kunnen zitten. Personen die zich niet hebben laten vaccineren, hebben geen toegang tot de horeca.

“Wat betreft het coronabeleid pleit burgemeester Scholten daarom voor een betere samenwerking tussen Europese landen”, aldus Robert Bouten, woordvoerder van Scholten. Scholten zou het probleem al hebben aangekaart in Den Haag. Naast burgemeester is hij ook voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg Noord; daardoor heeft hij ook zitting in twee adviesorganen van de regering.

Lees verder bij de NRZ.

X