Kategorien Culture Education News

Duitsland Instituut organiseert online festival ‘Duitsland 2030’

Het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) bestaat dit jaar 25 jaar. Het instituut organiseert daarom in de week van 14 t/m 18 juni het online festival ‘Duitsland 2030’, dat live vanuit de Tolhuistuin in Amsterdam wordt uitgezonden.

Tijdens dit festival staat de toekomst van Duitsland centraal. Bondskanselier Angela Merkel zwaait in september af; hoe gaat Duitsland daarna verder? Hoe zullen de Nederlands-Duitse en de Europese betrekkingen zich ontwikkelen?  Hoe ziet de toekomst van de Nederlandse en de Duitse herinneringscultuur eruit, en wat kunnen we verwachten van Duitsland als ‘Innovationsstandort’? Het festival gaat in drie exclusieve themasessies dieper in op de vraag wat we de komende jaren op deze gebieden kunnen verwachten.

  • Themasessie 1, ‘Duitsland en Nederland in Europa’, vindt plaats op dinsdag 15 juni 2021 van 12.00 tot 13.00 uur. Duitslandweb-redacteur Marja Verburg zal spreken met Caroline de Gruyter, Europa-correspondent voor NRC Handelsblad, en Ton Nijhuis, directeur van het DIA. De voertaal is Nederlands.
  • Themasessie 2, ‘Op weg naar een nieuwe herinneringscultuur?’ vindt plaats op woensdag 16 juni 2021 van 16.00 tot 17.00 uur. Historicus Krijn Thijs van het DIA gaat in gesprek met Hetty Berg, directeur van het Joods Museum in Berlijn, en Yra van Dijk, hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Dichter en schrijver Jaap Robben zal een voordracht houden. De voertaal is Nederlands.
  • Themasessie 3, ‘Duitsland Innovatieland’, vind plaats op vrijdag 18 juni van 16.00 tot 17.00 uur. Mario Daniels (DIA) gaat met verschillende experts het gesprek aan. Daarnaast zullen studenten, jonge onderzoekers en entrepeneurs hun baanbrekende ideeën pitchen tijdens de Falling Walls Lab Amsterdam, een science slam in samenwerking met de Deutsche Akademische Austauschdienst (DAAD). De voertaal is Engels.

Alle themasessies worden live vanuit de Tolhuistuin in Amsterdam uitgezonden en zijn te volgen via YouTube. De toegang is gratis. Een aanmelding vooraf via aanmeldingen-dia@uva.nl is gewenst. De sessies worden tevens begeleid door een (cultureel) randprogramma.

Wie zich via bovenstaand e-mailadres heeft aangemeld voor het festival, ontvangt alle livestream-links, updates over het precieze programma, exclusieve achtergrondinformatie en acties.