Mens of machine? Onderbuikgevoel of kunstmatige intelligentie? Fysieke objecten of de virtuele wereld? Vragen, die een rol spelen in een wereld waarin digitalisering en ‚Internet of Things‘ een steeds hogere vlucht nemen. Volgens een verkennend onderzoek van de Boston Consulting Group (BCG) zijn Duitse bedrijven het beste voorbereid op deze radicale omwenteling. Verrassend, omdat veel van de innovatie omtrent dit thema juist uit de Verenigde Staten komt.
Industrie 4.0
Internet of Things is de ontwikkeling dat steeds meer apparaten via het internet met elkaar verbonden zijn en gegevens kunnen uitwisselen. Op deze manier komen fysieke objecten en de virtuele wereld samen. De industriële toepassing hiervan, ‘Industrial Internet of Things’, wordt in Duitsland ook wel ‘Industrie 4.0’ genoemd. In Nederland is het fenomeen onder de naam ‘Smart Industry’ bekend. De grote voordelen van de nieuwe technieken zijn lagere kosten en meer omzet.
Respondenten
Enkele honderden Amerikaanse en Duitse bestuurders en managers van industriële bedrijven met een jaaromzet van meer dan 50 miljoen dollar hebben aan het onderzoek van BCG meegewerkt. Ze gaven antwoord op de vraag hoe het in hun bedrijf met de ontwikkeling van de nieuwe technieken gesteld is. Ook wilden de onderzoekers graag weten welke beren de bestuurders nog op de weg zien.
Duitsland loopt voorop
Uit het onderzoek bleek dat de bedrijven uit beide landen met de implementatie van Internet of Things ongeveer even ver zijn, maar dat de Duitsers grotere ambities hebben. Bovendien lijken zij ook beter op de gevolgen ervan voorbereid te zijn. 17 procent van de bedrijven die deelnamen aan het onderzoek, gebruikt al voorspellende technieken. 24 procent van de overige Amerikaanse bedrijven denkt hier binnen twee jaar mee te gaan werken. De Duitsers zijn optimistischer: bij hen ligt dit percentage op 40 procent. Daarnaast denkt in de Verenigde Staten 20 procent van de bestuurders dat ze met zelfstandig werkende robots en assistenten zullen gaan werken. In Duitsland is dit percentage twee keer zo hoog.
In februari 2016 verscheen een rapport van ABN-AMRO over Industrial Internet of Things, waarin Duitsland ook al uitdrukkelijk als pionier aangewezen werd.
Lees verder bij emerce.nl.