Duitsland streeft ernaar om elk uur een trein tussen Amsterdam en Berlijn te laten rijden. Daarnaast is Duitsland bezig om de reisduur van deze trein met bijna een uur te verkorten. Dat blijkt uit de nieuwe dienstregelingsplannen die onder regie van het Duitse Ministerie voor Infrastructuur gemaakt zijn.
Tijdswinst
Onder de aanname dat de reistijd tussen Amsterdam en Bad Bentheim hetzelfde blijft, willen de Duitsers dat de reistijd tussen Amsterdam en Berlijn in 2030 is verkort naar 5 uur en 27 minuten. Dat is 55 minuten sneller dan nu het geval is: de huidige reistijd bedraagt nog 6 uur en 22 minuten. De kortere reisduur moet worden bereikt door de trein in Duitsland alleen nog in Rheine, Osnabrück, Hannover en Berlijn Spandau te laten stoppen. Door de weggevallen stop in Stendal wordt de meeste tijdwinst behaald; hierdoor kan de trein een kortere route nemen. Daarnaast zullen de nieuwe treinen op het traject een nieuwe maximumsnelheid van 230 km/uur krijgen, in plaats van 200 km/uur.
Extra trein
De snelle trein naar Berlijn moet elke twee uur gaan rijden, net zoals nu het geval is. Daarnaast moet er nog een extra trein komen, die ook eens per twee uur gaat rijden. Deze trein zal op meer stations stoppen. Samen zorgen deze treinen ervoor dat er ongeveer elk uur een trein tussen Amsterdam en Berlijn zal rijden.
De ‘langzamere’ trein zal in Duitsland vrijwel alle stations aandoen waar de huidige trein naar Berlijn ook stopt, waaronder Bünde, Bad Oeynhausen en Minden. De stop in Stendal verdwijnt op dit traject echter ook, en daarnaast wordt de stop in Bad Bentheim verkort. Daardoor is deze trein alsnog 35 minuten sneller dan de huidige verbinding.
Snellere treinverbinding al jaren op de agenda
De Nederlandse en Duitse overheden streven al jaren naar een snellere treinverbinding tussen Amsterdam en Berlijn. Zo werd in maart 2019 aangekondigd dat de reis tussen beide hoofdsteden vanaf eind 2023 een half uur korter zal worden door de inzet van nieuwe treinen. Daarnaast was er in 2019 veel discussie over de route van de trein naar Berlijn: deze zou, net zoals nu, via Hengelo kunnen rijden, maar een traject via Utrecht en Arnhem was ook een optie.
Lees meer bij Treinreiziger.nl.