Duitsland vanaf maandag in gedeeltelijke lockdown

Duitsland vanaf maandag in gedeeltelijke lockdown
Ook de Duitse horeca moet in november dichtblijven.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de zestien Duitse deelstaten hebben op 28 oktober tot een gedeeltelijke lockdown besloten. Deze gaat op maandag 2 november in en zal tot en met 30 november duren. Doel hiervan is om de contacten tussen mensen verder aan banden te leggen. Met uitzondering van scholen, kinderdagverblijven en winkels moet een groot aantal bedrijven en instellingen in november haar deuren sluiten. De recreatiesector wordt nagenoeg lamgelegd.

De Duitse regering besloot in het overleg tot een zogeheten ‘Wellenbrecher’, een golfbreker, in een ultieme poging om de exponentieel stijgende besmettingscijfers een halt toe te roepen en de inwoners een perspectief op een enigszins normale kerst te bieden. Het aantal besmettingen in Duitsland stijgt namelijk hard: het Duitse coronadashboard meldt op 29 oktober een toename van 16774 nieuwe besmettingen ten opzichte van een dag eerder. Voor 75 procent van de besmettingen geldt dat niet meer kan worden achterhaald waar deze zijn ontstaan.

Nieuwe maatregelen voor horeca, detailhandel, sport en amusement

Duitsland heeft verschillende nieuwe maatregelen ingevoerd.

Allereerst worden inwoners dringend opgeroepen om voldoende afstand te houden en contacten met mensen buiten het eigen huishouden tot een absoluut minimum te beperken. Alleen gezinsleden uit het eigen en één ander huishouden mogen elkaar in het openbaar ontmoeten, met een maximum van tien personen.

Daarnaast dienen Duitsers af te zien van niet-noodzakelijke reizen en bezoeken, ook aan familieleden. Accommodatieverschaffers mogen alleen nog onderdak bieden voor noodzakelijke verblijven, niet meer voor toeristische reizen.

Bovendien moeten horecagelegenheden, bars, clubs en discotheken hun deuren sluiten. Net als in de eerste golf blijft het afhalen en bezorgen van maaltijden wel toegestaan. Winkels mogen openblijven, mits ze de hygiënemaatregelen naleven en het aantal bezoekers inperken.

Theaters, opera’s, concertzalen, bioscopen, pretparken en casino’s gaan dicht. Beurzen mogen niet plaatsvinden. Daarnaast sluiten zwembaden en sportscholen hun deuren. Amateursport in publieke en particuliere sportcomplexen is niet meer toegestaan, en bij professionele sportwedstrijden mogen geen toeschouwers aanwezig zijn. Individueel sporten, sporten met zijn tweeën of met het eigen huishouden blijft wel toegestaan.

Scholen en kinderopvangcentra blijven geopend. De deelstaten worden echter geacht verdergaande beschermingsmaatregelen te nemen.

Kapperszaken blijven geopend, maar schoonheidssalons, massagestudio’s en tattooshops blijven in november dicht. Medisch noodzakelijke behandelingen zoals bijvoorbeeld fysio- en ergotherapie, logopedie en pedicure moeten mogelijk blijven.

Het bedrijfsleven moet er alles aan doen om veilig werken mogelijk te maken en medewerkers tegen besmetting te beschermen. Waar dit haalbaar is, moet thuiswerken mogelijk worden gemaakt.

Nieuwe steun voor ondernemers en instellingen

Bedrijven, zelfstandigen, verenigingen en instellingen die door de tijdelijke lockdown worden geraakt, kunnen ter compensatie gebruikmaken van een ‘außerordentliche Wirtschaftshilfe’.
De Bondsregering wil bovendien de bestaande steunpakketten voor bedrijven verlengen, en de randvoorwaarden voor de zwaarst getroffen branches (waaronder de culturele en evenementensector en zzp’ers) verbeteren (Überbrückungshilfe III).

Nederlands reisadvies voor aantal Duitse steden op oranje

Op 28 oktober wijzigde het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Berlijn, Frankfurt am Main, Bremen, München, Düsseldorf, Keulen, Aken, Stuttgart, Essen en Mannheim naar code oranje (alleen noodzakelijke reizen). Wie in (één van) deze steden is geweest, moet bij terugkeer in Nederland tien dagen in thuisquarantaine.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X