In Nederland werden vorig jaar bijna 110.000 auto’s uit het buitenland geïmporteerd, veel meer dan in voorgaande jaren. De meeste auto’s zijn afkomstig uit Duitsland. Vooral de Volkswagen Golf en Volkswagen Polo zijn populair. Auto’s zijn in Duitsland goedkoper omdat hier geen BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) wordt berekend. Deze aankoopbelasting maakt auto’s in Nederland relatief duur. Ook is er in Duitsland meer keuze en hebben Duitse auto’s vaak meer technische snufjes, aldus zakensite Z24.nl.
Bij het importeren van een auto uit Duitsland, moet nog wel BPM in Nederland worden betaald. Maar dit bedrag ligt bij een oudere auto lager dan de prijsdaling bij een vergelijkbare tweedehands auto uit Nederland. Daarnaast moet nog de ‘bruto BPM’ worden berekend op basis van de CO²-uitstoot van de auto. Hoe hoger de CO²-uitstoot, hoe hoger de belasting.
De zogenaamde ‘Jahreswagen’ is een auto die maximaal een jaar oud is en slechts 5 à 6 duizend kilometer op de teller heeft staan. Het gaat hier vaak om auto’s waar medewerkers van dealers of autofabrikanten korte tijd in hebben gereden. Deze zijn al snel 20 tot 30 procent goedkoper dan een zelfde nieuw exemplaar in Nederland. Aantrekkelijk voor de import dus.
Bij het importeren van een auto komt veel papierwerk kijken. Maar er zijn bedrijfjes die dit werk tegen betaling uit handen nemen en kunnen helpen bij de berekeningen en de papieren rompslomp. Ook helpen ze vaak met het vervoer van de auto naar Nederland.
Meer weten over het importeren van auto’s? Lees dan het volledige artikel op Z24.