Kategorien Blog

Een Nederlands-Duitse tweeling: Kerkrade en Herzogenrath

Tessa de Loo heeft in 1993 haar boek ‘De Tweeling’ geschreven om tegenwicht te bieden aan het anti-Duitse sentiment in Nederland. Het boek gaat over twee zussen Lotte en Anna, die als gevolg van het overlijden van de ouders gescheiden werden. Anna werd door een oom en een tante op het Duitse platteland opgevoed, terwijl Lotte werd ondergebracht bij het gezin van een neef van de vader in Nederland. Door slechte verhoudingen binnen de familie, maar vooral door de oorlog, zijn de twee zussen elkaar uit het oog verloren. Na hun gedwongen scheiding hebben ze elkaar slechts twee keer ontmoet, de laatste keer vlak na de oorlog. Over het boek is een aangrijpende film en musical geproduceerd. Deze musical wordt op het ogenblik in vele Nederlandse theaters opgevoerd.

Tijdens het schrijven van het boek ondertekenden de grensgemeenten Kerkrade (Nederland) en Herzogenrath (Duitsland) een intentieovereenkomst tot intensivering van de informele grensoverschrijdende samenwerking. Kerkrade en Herzogenrath werden gescheiden door de Nieuwstraat. In 1968 werd de afscheiding gesloopt en twee jaar later door een 35 cm hoog betonnen muurtje in de lengteas van de Nieuwstraat vervangen.

De goede samenwerking tussen Kerkrade en Herzogenrath leidde tot de euregionale tweeling-gemeente Eurode. In 1991 werd het eerste Europese grensoverschrijdende bedrijfsverzamelgebouw – bovenop de grens – geopend. In 2002 vond de opening plaats van het eerste grensoverschrijdende politie/Polizei-bureau. Het station in Herzogenrath heet sedert 2009 ’Eurode-Bahnhof’.

Een van de hoogtepunten was de opening van het Grenzinfopunt (2012). Het grensinfopunt is een zeer groot succes. De Duitse Anne en Nederlandse Lotte krijgen antwoord op al hun vragen over grensoverschrijdend wonen, werken en studeren. Toegespitst op de eigen situatie. Ze worden niet meer van het kastje naar de muur gestuurd.

In het Eurode Business Centrum (EBC) ’boven op de grens’ werken ook de grensambtenaren – Hans Hoever (D) en Cor Chudy (NL) – van Kerkrade en Herzogenrath eendrachtig samen als een eeneiige tweeling. Zij bewaken niet de grens als douaneambtenaren maar minimaliseren de grensoverschrijdende problemen. Dankzij de inspanningen van Hans Hoever is Duitsland door het Hof van Justitie gedwongen om het Duitse Erziehungsgeld (Elterngeld) te exporteren. Maar er is meer. In Eurode is de grens gedemocratiseerd. De zogenaamde Euroderaad is betrokken bij een aantal beleidsbeslissingen. Eurode, je zult er maar geboren zijn!

Ger Essers (2)Over de auteur

Ger Essers is bestuurslid van de Deutsch-Niederländische Gesellschaft zu Aachen (www.dng-aachen.eu). Hij is geboren in Kerkrade. Contact: ger.essers@dng-aachen.eu