‘Verknallt in einen Talahon’ luidt de titel van het lied van Josua Waghubinger, artiestennaam: ‘Butterbro’. De kunstenaar creëerde de tekst, muziek, zang en artwork van het lied volledig met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). Hij combineerde straattaal met schlagermuziek en kon in minder dan één maand tijd al op 3,5 miljoen streams op Spotify rekenen. Het lied valt echter niet bij iedereen in de smaak – en niet zozeer vanwege het feit dat het met behulp van AI is gemaakt.
Reden voor de controverse is het begrip ‘Talahon’. Enerzijds zijn de ‘Talahons’ een trend op TikTok, waarbij jonge mannen – veelal met een migratieachtergrond – opscheppen met hun merkkleding, de gangster uithangen en vaak ook criminaliteit verheerlijken. Anderzijds wordt het begrip ook gebruikt om kleinerend over diezelfde mannen te spreken. Critici beschuldigen Waghubinger dan ook van racistische stereotyperingen.
Met een knipoog
Volgens Waghubinger is de kritiek onterecht. Naar eigen zeggen creëerde hij het lied “met een knipoog en zonder discriminatie” om overdreven machogedrag op de hak te nemen. Zijn doel was om een hit te scoren die viraal zou gaan. Dat is Waghubinger gelukt. Dat de grens tussen satire en discriminatie op sociale media echter dun is, blijkt uit de uiteenlopende reacties op het lied.
Wie nieuwsgierig is naar het lied, kan het hieronder beluisteren via Spotify: