Erkenning van mbo-diploma’s in Duitse grensgebied nabij

Erkenning van mbo-diploma’s in Duitse grensgebied nabij

De Duitse coalitiepartners CDU en FDP willen deze regeerperiode in de deelstaat Noordrijn-Westfalen toewerken naar een erkenning van Nederlandse mbo-diploma’s in Duitsland. Nu worden deze diploma’s nog niet officieel bij onze oosterburen erkend, waardoor afgestudeerde mbo’ers moeilijk aan het werk komen in Duitsland.

De wens van beide coalitiepartijen voor erkenning van mbo-diploma’s staat omschreven in het nieuwe regeerakkoord voor de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Mocht deze wens in vervulling gaan, dan wordt het voor afgestudeerde mbo-studenten veel makkelijker om aan de andere kant van de grens een baan te vinden. Vooral in de horeca, detailhandel en industriële techniek is veel vraag naar gekwalificeerd personeel in Duitsland. Dit geldt ook voor de zorg en de groenvoorziening. “Een erkend diploma kan de ontbrekende sleutel zijn naar werk”, aldus projectleider Willem van Hees van het onderwijsproject Ler(n)ende Euregio in de Gelderlander.

Overigens speelt dit probleem voor mensen met een hbo-diploma of universitair bul in mindere mate. Een aantal van deze diploma’s wordt al wel over en weer erkend.

X