Kategorien Education News

Project ‚euregio campus‘ pusht grensoverschrijdende talentwerving

Boeien, binden en vasthouden – dat zijn de drie pijlers waarop het Interreg-project ‚euregio campus – Limburg/Niederrhein‘ is gestoeld. Dit is een grensoverschrijdende coöperatie tussen Fontys Hogeschool Venlo, de Hochschule Niederrhein en de steden Krefeld, Venlo en Mönchengladbach alsmede de Wirtschaftsförderungen Krefeld en Mönchengladbach. Bij activiteiten van het euregio campus-project ‚Keep talent in the region‘, de ‚Summer School‘ en ‚Limburg Leads‘ staan steeds de volgende vragen centraal: hoe maak je van een braindrain-regio een braingain-regio, en hoe bind je niet alleen de uitstroom van regionale hogescholen aan de regio, maar ook talent van buiten de regio?

“Boeien doe je aan de voorkant. Het is dus belangrijk om scholieren al vroeg bekend te maken met wat je in de regio zoal kunt gaan doen, van studeren tot een baan bij een leuk bedrijf”, stelt Janet Antonissen, Fontys-docente en projectcoördinator. euregio campus heeft naar eigen zeggen inmiddels diverse scholen in de regio bezocht en hierdoor zo’n 300 scholieren bereikt. “Binden doe je vervolgens met behulp van matchmakingbijeenkomsten en stages voor studenten, en door er op toe te zien dat afgestudeerden uiteindelijk in de regio blijven.”

Ondernemers staan nog niet in de rij

Hiervoor moeten ze natuurlijk wel de kans krijgen. “Bij Fontys zien wij regelmatig dat afgestudeerden al snel naar de Randstad en naar Düsseldorf vertrekken, omdat het blijkbaar moeilijk is om hier in de euregio een geschikte baan te vinden”, licht Antonissen een dilemma toe. De vraag is dus: waaraan ligt dit? Aan de bedrijven die deze academici niet vinden? Ontbreekt het de bedrijven in de regio aan internationaliteit?

Eén van de activiteiten was een hybride event: ‚Keep talent in the region‘ met 6 round tables. Tijdens deze roundtable-sessies gingen bestuurders van lokale overheden van beide kanten van de grens met elkaar, mkb-ondernemers, studenten en voormalige studenten in discussie over het thema braingain-regio. Hoe krijg je het gezamenlijk voor elkaar dat de regio een braingain-regio wordt? “Bij Fontys hebben wij vaak de indruk dat iedereen wel wil, maar zich tegelijkertijd ook achter dingen verschuilt om het niet te hoeven aanpakken”, stelt Antonissen. “Maar na de roundtables hebben we de hoop dat er een gemeenschappelijk draagvlak ontstaat.”

‚Summer School‘ over duurzaamheid en circulariteit

Ariana Weijmans-Bos (links) en Janet Antonissen.

Een tweede onderdeel in het kader van het project is de interdisciplinaire ‚Summer School‘ over het thema duurzaamheid, waarvan de eerste (online) editie tijdens een vijfdaagse sessie in september heeft plaatsgevonden. Deze Summer School bood studenten de gelegenheid om strategieën, instrumenten en praktische toepassingen met betrekking tot duurzaamheidsmanagement en circulariteit te leren kennen en in interdisciplinaire en interculturele werkgroepen oplossingen te zoeken voor concrete casussen. Naast het verwerven van theoretische kennis stonden vraagstukken en oplossingen rond duurzaamheid bij bedrijven in de focus. Zo presenteerden bedrijven uit Mönchengladbach en Venlo bijvoorbeeld concrete gevallen, waarmee studenten vervolgens aan de slag konden gaan. “Als je bedenkt hoe weinig tijd ze hiervoor hadden en ze enkel online met elkaar konden werken, was het een heel goed resultaat”, vertelt Ariana Weijmans-Bos, namens Gemeente Venlo projectleider van euregio campus.  “De bedrijven in kwestie toonden zich verrast over de oplossingen en uitermate tevreden met de resultaten.”

Deelnemers aan de Summer School kwamen vanuit alle studierichtingen, voor het merendeel uit Duitsland en Nederland. De voertaal was Engels. “Hierdoor had iedereen te maken met dezelfde tekortkomingen wat betreft vaktermen. Daardoor werden de bestaande taalbarrières tussen Duitse en Nederlandse studenten opeens minder voelbaar”, aldus Weijmans-Bos. Oorspronkelijk was gepland om dit vijfdaagse event op locatie te laten plaatsvinden, studenten en ondernemers uit de regio te matchen en bedrijfsbezoeken en een avondprogramma te organiseren. Weijmans-Bos: “Het idee hierachter was om samen de euregio te ontdekken, om zo een indruk te krijgen hoe waardevol deze regio kan zijn. Nu bekijken we op basis van opgedane ervaringen hoe we hieraan een vervolg kunnen geven.”

Limburg Leads

euregio campus en het Fontys-lectoraat Cross-Border Business Development zullen ook vertegenwoordigd zijn tijdens het event “Limburg Leads” op 20 en 21 oktober 2021 in Maastricht. De eerste dag staat in het teken van een paneldiscussie over personeelstekort en Employer Branding, over ondernemers uit de Duits-Nederlandse grensregio die op allerlei mogelijke manieren proberen om personeel aan te trekken en vast te houden. De vraag is hierbij ook hoe er vandaag de dag naar talent gekeken wordt en hoe belangrijk het is om hierbij je grenzen te verleggen. Er is inmiddels sprake van een ‚war for talent‘.

Een spreker van UWV presenteert tijdens Limburg Leads cijfers over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in de euregio. Een Belgisch uitzendbureau schetst daarnaast hoe het probeert om mensen naar de regio te trekken en te behouden. Op de tweede dag vindt er een online matchmaking tussen bedrijven en studenten uit de euregio plaats. “Momenteel zijn we nog druk op zoek naar bedrijven die mee willen doen, het is een kwestie van duwen en trekken. En dat voor een gratis matchmaking! Eigenlijk bijzonder in deze tijd. We zijn er nog niet helemaal achter waar het aan ligt. Wellicht wordt het door bedrijven nog niet als een probleem ervaren dat ze moeilijk aan personeel komen. De noodzaak wordt blijkbaar nog niet voldoende onderkend.”

Aanmelden voor het gratis bijwonen van de paneldiscussie en een fysiek gesprek over de mogelijkheden via het project ‚euregio campus‘ tijdens Limburg Leads kan hier.