Kategorien Company News News

Euregionale bestrijding van antibiotica resistentie

Gedurende de laatste decennia zijn een aantal nieuwe infectieziekten opgetreden die worden overgedragen van dier op mens, zoals SARS, MRSA en vogelgriep. Om deze infectieziekten tegen te gaan, gingen eind november twee INTERREG V A-projecten EurHealth-1Health en health-i-care van start. Bij beide projecten zijn rond de 50 Nederlandse en Duitse partijen betrokken, waaronder kennis- en zorginstellingen en 30 mkb-bedrijven. De Universiteit Twente is een van de grootste partijen binnen beide projecten.

eHealth hoogleraar Lisette van Gemert-Pijnen van de Universiteit Twente ontvangt een omvangrijke subsidie voor onderzoek naar infectieziekten die worden veroorzaakt door antibiotica resistente bacteriën. Binnen de UT is eHealth een belangrijk thema. Van Gemert-Pijnen: “Met onze expertise van eHealth en GeoHealth willen wij een substantiële bijdrage leveren aan de infecties die worden veroorzaakt door bijzondere resistente micro-organismen (BRMO) en op het voorkomen van antibiotica resistentie bij mens en dier.”

EurHealth-1Health

Het project EurHealth-1Health richt zich op een van de grootste uitdagingen waar de gezondheidszorg voor staat: het voorkomen van infecties die niet meer met antibiotica te behandelen zijn. Daarvoor is het noodzakelijk de gehele ontstaansketen van antibiotica resistentie aan te pakken. Gezamenlijke voorlichting en opleiding in de gezondheidszorg, de veterinaire sector en de landbouw zijn van groot belang.

health-i-care

Bij het project health-i-care gaat het vooral om de bevordering van de samenwerking ‘kennis-zorg-bedrijf’ om BRMO infecties en antibioticaresistentie te voorkomen. Nederlandse en Duitse experts uit het bedrijfsleven, de wetenschap en de gezondheidszorg bundelen binnen het project hun krachten.

Grensoverschrijdend netwerk

Beide projecten worden de komende jaren uitgevoerd in de grensregio tussen Nederland en Duitsland. De projecten bouwen voort op het grensoverschrijdende netwerk dat in vorige projecten (MRSA-net, EurSafety) in de afgelopen acht jaar is opgebouwd met universiteiten, ziekenhuizen, verpleeghuizen en huisartsenzorg.