Euregio’s roepen Nederlandse en Duitse regering op tot vergoeding testkosten voor grenspendelaars

Euregio’s roepen Nederlandse en Duitse regering op tot vergoeding testkosten voor grenspendelaars

Duizenden inwoners van de Nederlands-Duitse grensregio steken dagelijks de grens over om naar hun werk te gaan. Nu grenspendelaars zich sinds dinsdag 6 april verplicht iedere 72 uur moeten laten testen om de grens over te mogen steken, komen er bij de GrensInfoPunten van de vijf Euregio’s langs de Nederlands-Duitse grens veel vragen binnen over de kosten hiervan. De Euregio’s doen gezamenlijk een oproep aan de Nederlandse en Duitse regering om de testkosten voor deze grenspendelaars te vergoeden. 

De brief is ondertekend door Christoph Almering (EUREGIO Gronau), Sjaak Kamps (Euregio Rijn-Waal), Maike Hajjoubi (euregio rijn-maas-noord), Michael Dejozé (Euregio Maas-Rijn) en Karel Groen (Eems Dollard Regio).

Hoge kosten voor Nederlandse grenspendelaars 

Vooral degenen die niet in loondienst zijn bij een Duits bedrijf krijgen te maken met hoge kosten. Zij vallen buiten de éénmaal per week verplichte test die voor Duitse bedrijven vermoedelijk vanaf halverwege volgende week gaat gelden. Nederlandse grensarbeiders in Duitse loondienst die zich via hun Duitse werkgever kunnen laten testen, kunnen echter alsnog tegen extra kosten aanlopen. In principe hoeft de Duitse werkgever namelijk maar één test per week aan te bieden. De Nederlandse GGD’s nemen echter geen testen af bij mensen zonder klachten en verstrekken bovendien geen officieel testbewijs. Commerciële testpartijen hebben dit daarom overgenomen. De kosten kunnen hier echter hoog oplopen, van 60 tot wel 150 euro per test. Grenspendelaars die dagelijks de grens over moeten steken, dienen zich twee keer per week te laten testen. Dat zorgt voor 120 tot 300 euro aan testkosten per week, ofwel 480 tot 1200 euro per maand.

De vijf Euregio’s zijn van mening dat deze kosten voor werkgevers en werknemers te hoog zijn. Ze roepen daarom zowel de Nederlandse als de Duitse overheid op om dit gezamenlijk op te lossen. Nederlandse en Duitse grenswerkers dienen hetzelfde behandeld te worden als werknemers in Duitsland en Nederland en zouden dan ook geen extra kosten hoeven te maken door verplichte testen.

Geen pleidooi voor grensoverschrijdend boodschappen doen en tanken

Het pleidooi van de Euregio’s is uitdrukkelijk niet bedoeld om het doen van boodschappen, tanken over de grens of uitstapjes weer mogelijk te maken. Ook is het niet hun intentie de impact van het coronavirus te bagatelliseren. Het doel van de oproep van de Euregio’s is om het noodzakelijke (economische) grensverkeer niet te belemmeren, maar juist op een eerlijke manier te steunen door de kosten daarvoor te dragen en een testinfrastructuur in Nederland te ontwikkelen. Dit geldt ook voor noodzakelijk grensoverschrijdend familie- en artsbezoek en jongeren die aan de andere kant van de grens naar school gaan of studeren.

X