june, 2021

10jun16:0017:00Webinar: samenwerking langs de Nederlands-Duitse grensDr. Gert-Jan Hospers

more

Event Details

Op 10 juni geeft prof. dr. Gert-Jan Hospers, hoogleraar geografie aan de Radboud Universiteit, een webinar met als titel ”Van Grenzhoppers tot INTERREG: samenwerking langs de Nederlands-Duitse grens”.
Dit webinar is interessant voor docenten aardrijkskunde (eventueel in het kader van een uitwisseling), docenten Duits en voor iedereen die geïnteresseerd is in de grensstreek. Na afloop is er ruimte voor vragen.

De Nederlands-Duitse grens loopt van de Eemshaven in Noord-Groningen tot Vaals in Zuid-Limburg. In de politiek en media wordt die grens meestal als een barrière beschouwd. Grensregio’s zijn inderdaad afhankelijk van wat er elders in het land, in Den Haag respectievelijk Berlijn, besloten wordt. In de coronacrisis zien we de gevolgen daarvan, zoals inreisbeperkingen voor ‘grensgangers’. Toch biedt het wonen langs de Nederlands-Duitse grens grote voordelen, zo betoogt geograaf Gert-Jan Hospers. Volgens hem is de schoonheid van de grens de schoonheid van het verschil en is er zelfs sprake van ‘grensgeluk’. In zijn webinar zal Gert-Jan zijn stelling aan de hand van tal van voorbeelden toelichten en ingaan op de kansen voor euregionale samenwerking, nu en in de toekomst.

Prof. dr. Gert-Jan Hospers is bijzonder hoogleraar bij de afdeling Geografie, Planologie en Milieu van de Radboud Universiteit. Daarnaast is hij directeur van Stad en Regio, een stichting die zich inzet voor stedelijke en regionale ontwikkeling op menselijke maat. Gert-Jan is veel actief in de Nederlands-Duitse grensstreek en schrijft ook regelmatig over Duitsland. Onlangs kwam van zijn hand de reisgids Ruhrgebied: een sterk staaltje Duitsland (uitgeverij Edicola, 2020) uit.

Datum: 10 juni 2021
Tijd: 16:00 uur -17:00 uur
Doelgroep: Docenten aardrijkskunde en Duits
Voertaal: Nederlands
Kosten: Gratis
Aanmelden: bij Eline Hakvoort van de Onderwijsafdeling via ehakvoort@uva.nl

Time

(Thursday) 16:00 - 17:00

X