Kategorien Business Leisure News

Fiets steeds populairder in Duitsland

Nederland is natuurlijk hét fietsland bij uitstek, maar ook in Duitsland zijn steeds meer mensen ‘mit dem Fahrrad unterwegs’. 2021 was in Duitsland – net als in de rest van Europa – een recordjaar voor de fietsindustrie. Zowel de verkoop van ‘gewone’ fietsen als die van e-bikes ging door het dak. Ook in het eerste halfjaar van 2022 blijft de Duitse fietsverkoop, mede dankzij het leasen van fietsen uit het hogere segment, op recordniveau. Dit meldt het Zweirad-Industrie-Verband (ZIV), het Duitse verbond voor de fietsindustrie. De verwachting is wel dat de verkoopaantallen binnenkort enigszins zullen stagneren door de hoge inflatie.

De productie van fietsen in Duitsland lag tijdens het eerste halfjaar van 2022 iets lager dan tijdens het eerste halfjaar van 2021: 580.000 stuks ten opzichte van 600.000 stuks. Hetzelfde geldt voor de productie van e-bikes in Duitsland. In het eerste halfjaar van 2022 werden er 800.000 stuks geproduceerd, ten opzichte van 810.000 stuks in het eerste halfjaar van 2021. Naast de productie in Duitsland worden ook veel fietsen in het buitenland geproduceerd. Zowel in Duitsland als in het buitenland zijn er momenteel verschillende problemen in de productie: zo is er een tekort aan batterijen, displays en microchips, wat vooral de productie van e-bikes bemoeilijkt. Ook het wereldwijde gebrek aan containers en de topdrukte in internationale havens heeft invloed. Vooralsnog zijn de fietsenwinkels goed gevuld, maar wie een fiets in een specifieke kleur, uitvoering of met specifieke accessoires wil hebben, moet mogelijk rekening houden met een langere levertijd.

Fiets heeft de toekomst

Tijdens de coronapandemie werd de fiets al steeds populairder, maar door de oorlog in Oekraïne neemt de populariteit een verdere vlucht. Nu fossiele brandstoffen steeds duurder worden en duidelijk wordt hoe afhankelijk Duitsland hiervoor van Rusland is, wordt de fiets een steeds aantrekkelijker alternatief. Ook de Duitse politiek stimuleert het gebruik van de fiets. Zo werd in 2020 begonnen met een fietspad-offensief: de grootste fietspadaanleg ooit. Tot en met 2028 wordt deze aanleg financieel door de overheid ondersteund. Volgens Burkhard Stork, directeur van het ZIV, zijn deze politieke inspanningen zeer welkom. Ondanks de verschillende uitdagingen ziet de toekomst van de Duitse fietsbranche er daardoor rooskleurig uit.