De Coöperatie Erfgoed Gelderland organiseert dit jaar van 23 mei tot en met 22 juli 2018 voor de vijfde keer het Gelders erfgoedfestival. Het samenwerkingsverband van meer dan 100 erfgoedorganisaties in de provincie Gelderland richt zich dit maal op het thema grenzen en op de betekenis daarvan voor de geschiedenis van Gelderland. Ook de provincie Drenthe slaat samen met de regio’s Emsland en Grafschaft Bentheim de handen ineen in het kader van het ‘Europees Jaar voor het Cultureel Erfgoed’.
Gelderland kent vanoudsher veel binnen- en buitengrenzen: denk aan de grenzen van kwartieren en landgoederen, aan de rivieren die lastige barrières vormden, maar ook aan taalgrenzen of aan de grens tussen protestantse en katholieke gebieden. ‚Over Grenzen van Gelderland‘ laat het publiek op een laagdrempelige manier kennismaken met Gelderse grensverhalen via theater, pop-uptentoonstellingen, wandel- en fietsroutes, lezingen en nog veel meer.
Deelnemers gevraagd
Het erfgoedfestival nodigt organisaties uit om een bijdrage te leveren aan het festival in de vorm van publieksactiviteiten. Dit jaar worden nadrukkelijk ook Duitse organisaties gevraagd om zich aan te melden. Organisaties en verenigingen die mee willen doen, komen samen tijdens inspiratiebijeenkomsten en workshops. Coöperatie Erfgoed Gelderland kan desgewenst ondersteunen met advies en mogelijk met een kleine financiële bijdrage. Verenigingen die zich bij het festival willen aansluiten, vinden meer informatie op www.erfgoedfestival.nl.
Ook Drenthe gaat de grens over
Niet alleen in Gelderland gaan culturele instellingen en verenigingen grensoverschrijdend samenwerken. De provincie Drenthe slaat samen met de Duitse regio’s Emsland en Grafschaft Bentheim de handen ineen. In het kader van het ‘Europees Jaar voor het Cultureel Erfgoed’ willen de regio’s grensoverschrijdende culturele projecten bedenken en uitvoeren. “We gaan met verschillende partijen samen projecten organiseren, met als uitgangspunt immaterieel erfgoed. We willen laten zien dat we cultureel veel gemeen hebben. Eigenlijk spreken we dezelfde taal, zijn beide Nedersaksisch en hebben zelfde rituelen, maar tegelijkertijd zijn we ook anders. Een voorbeeld is het thema rondom doodsrituelen. Daar kun je ook theatervoorstellingen bijmaken”, legt Michiel van der Kaaij van Kunst & Cultuur Drenthe aan Duitsland Vandaag uit.