Goedgevulde orderportefeuilles voor Duitse machinebouw

Goedgevulde orderportefeuilles voor Duitse machinebouw

Ondanks de dreiging van een naderende recessie gaat het goed met de Duitse machinebouw: het aantal bestellingen in het tweede kwartaal van 2022 steeg ten opzichte van dezelfde periode in 2021 met 24 procent. Hiermee wordt bijna het recordniveau van 2018 geëvenaard. Dat blijkt uit gegevens van de Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken e.V. (VDW).

De bestellingen vanuit Duitsland zelf stegen het hardst: met 27 procent. De stijging van bestellingen afkomstig uit het buitenland was iets minder groot en bedroeg 23 procent.

Zo’n zeventig procent van de Duitse productie wordt naar het buitenland geëxporteerd. Deze export kwam in het tweede kwartaal weer op gang; in de eerste zes maanden van 2021 werd een stijging van 5 procent geregistreerd. De export naar Azië groeide met 11 procent het sterkst. Ook naar de Verenigde Staten werd veel geëxporteerd. Hier werd in het tweede kwartaal van 2022 een plus van 9 procent gerealiseerd.

Veel economische onzekerheden

Wel zijn de economische onzekerheden nog steeds groot, aldus dr. Wilfried Schäfer, directeur van VDW: “Het einde van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is nog niet in zicht. De energievoorziening in de komende herfst en winter blijft onzeker, met gevolgen voor de prijzen. In de grootste markt, China, zijn er tekenen van een zwakke economische groei. Daarnaast zijn er geopolitieke gevaren in de omgang met Taiwan. Daartegenover staat een grote behoefte aan investeringen op het gebied van de energietransitie. Tot slot zal ook het onlangs goedkeurde Amerikaanse investeringsprogramma een impuls geven aan de industrie.”

Lees verder bij VDW.

X