Grensoverschrijdend ondernemen: van het warme zuiden naar het hoge noorden

Grensoverschrijdend ondernemen: van het warme zuiden naar het hoge noorden
Dr. Mariska van der Giessen gaat per 1 november aan de slag als lector Internationaal Ondernemen in Leeuwarden.

Dr. Mariska van der Giessen vertrekt deze maand als lector International Business & Management in Euregional Perspective bij Fontys Venlo. De reis gaat richting het noorden: per 1 november gaat ze als lector Internationaal Ondernemen aan de slag bij de NHL hogeschool in Leeuwarden, die in de loop van volgend jaar met de hogeschool Stenden fuseert. Van der Giessen gaat in Friesland haar ervaring op het gebied van Duits-Nederlandse samenwerking breder inzetten in een meer internationale context.

De loopbaan van Mariska van der Giessen (1977) mag met recht indrukwekkend worden genoemd. Na verschillende functies bij de Euregio Rijn-Waal, start ze in 2009 met haar promotieonderzoek ‘Cross-border cooperation between The Netherlands and Germany’ bij de Radboud Universiteit Nijmegen. Na haar promotie begint Van der Giessen in 2013 als lector ‘International Business & Management in Euregional Perspective’ bij Fontys Venlo. Ze bouwt het lectoraat van de grond af op, zet het als ‘Fontys Crossing Borders’ in de markt, begeleidt diverse grensoverschrijdende onderzoeken, voert zelf onderzoek uit en wijst zowel studenten, het mkb als de overheid op het belang van euregionale samenwerking. “Ik kende het zuidelijke grensgebied nauwelijks toen ik bij Fontys aan de slag ging. Maar ik voelde me hier al snel thuis en draag de regio een warm hart toe. Ik heb hier veel bevlogen mensen ontmoet en een groot netwerk opgebouwd”, aldus Van der Giessen.

Mariska van der Giessen

High Potentials Crossing Borders

De afgelopen vier jaar hebben ruim 2.500 studenten, docenten en vertegenwoordigers van bedrijven en overheidsinstellingen deelgenomen aan de activiteiten van Fontys Crossing Borders. Deze activiteiten lopen uiteen van excursies en lezingen tot workshops. Voor deelname aan deze activiteiten konden studenten certificaten voor euregionale competenties verdienen, waarvan er inmiddels meer dan veertig zijn uitgereikt. Een van Van der Giessens stokpaardjes is het INTERREG-project High Potentials Crossing Borders, met een totaal budget van 1,5 miljoen euro. De komende drie jaar gaan circa 400 studenten diverse euregionale competenties ontwikkelen op de grensoverschrijdende arbeidsmarkt. De kern van het project is een mentoringtraject, waarbij studenten van twee Nederlandse hogescholen (Fontys Venlo, Zuyd Hogeschool) en twee Duitse hogescholen (Hochschule Düsseldorf, Hochschule Niederrhein) gedurende acht maanden aan een mentor van een bedrijf worden gekoppeld. Zowel de deelnemende bedrijven als studenten kunnen op deze manier hun grensoverschrijdende netwerk uitbreiden en ervaring opdoen met grensoverschrijdend werken.

Een wijdere blik

Na vier jaar in Venlo ging het toch weer kriebelen bij Van der Giessen. Er kwam een functie vrij als lector ‘Internationaal Ondernemen’ in Leeuwarden en ze besloot haar kans te wagen. En met succes. In Leeuwarden kan ze haar horizon verbreden en een nieuw lectoraat oprichten. Haar schat aan ervaring en uitgebreide netwerk kan ze hierbij goed gebruiken. “Bij de NHL/Stenden kan ik me nog meer internationaal oriënteren. Duitsland blijft natuurlijk een belangrijke handelspartner van Nederland, maar ik zal me vanuit deze positie meer gaan toeleggen op samenwerkingsmogelijkheden met andere landen.” In Venlo geeft Mariska het stokje over aan anderen. Ze kijkt terug op een mooie tijd in Venlo: “Ik heb met veel plezier bij Fontys Venlo gewerkt. Het is een hogeschool die een goede balans heeft gevonden tussen de (eu)regionale inbedding en het internationale speelveld. Ik wens het project High Potentials Crossing Borders dan ook veel succes en veel enthousiaste deelnemers!”

X