Tijdens de coronacrisis kan wonen in de Nederlands-Duitse grensregio nogal verwarrend zijn. Welk type mondkapje moet je in een Duitse supermarkt dragen? Waar geldt een avondklok, en waar niet? En in welke situaties moet je je laten testen wanneer je de grens wil oversteken? De Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie van Rijksuniversiteit Groningen, de Universität Vechta en de Jade Hochschule zijn nu samen een project gestart waarin ze de effecten van de coronacrisis op het dagelijks leven in de Eems Dollard Regio onderzoeken.
Tijdens vijf digitale bijeenkomsten kunnen burgers hun stem laten horen over de coronamaatregelen en de communicatie hierover aan beide kanten van de grens. Wat werkte goed, en wat juist niet?
Bijeenkomsten
Tijdens elke bijeenkomst staat een ander onderwerp centraal. Verbindend element is steeds de grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Duitsland.
De bijeenkomsten zullen op de volgende data plaatsvinden, met aandacht voor de volgende thema’s:
- 20 april 2021, 16.00 uur: Onderwijs
- 4 mei 2021, 16.00 uur: Sociaal leven
- 11 mei 2021, 16.00 uur: Gezondheid
- 18 mei 2021, 16.00 uur: Lokale economie
- 25 mei 2021, 16.00 uur. Werk
De bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk. Belangstellenden kunnen zich hier aanmelden.
Fysieke slotbijeenkomst
Mocht het mogelijk zijn, worden de resultaten van het onderzoek tijdens een fysieke bijeenkomst op 25 juni gepresenteerd en besproken met inwoners van de grensregio, beleidsmakers en politici. De bijeenkomst zou in dat geval waarschijnlijk in het Duitse Papenburg plaatsvinden.
INTERREG
Het project is mede mogelijk door ondersteuning vanuit het INTERREG-project ‘Net(z)werk+’ van de Eems Dollard Regio (EDR). Het project wordt in het kader van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland ondersteund met middelen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), van de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen en het Niedersächsisches Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung.