Middeleeuwse centra en stadsmuren, imposante pakhuizen en koopmanshuizen: recent is in Emmerich am Rhein de nieuwe grensoverschrijdende Hanzefietsroute officieel geopend. De nieuwe fietsroute tussen Neuss en Harderwijk maakt de vroegere betekenis van het Hanzeverbond en de daarbij aangesloten steden duidelijk. „Met dit project wordt de roemrijke geschiedenis van het Hanzeverbond, dat deze regio zo heeft gevormd, zichtbaar gemaakt. Met de Hanzefietsroute krijgen bewoners en bezoekers een kijkje in de wereld van de Hanze van toen en nu“, aldus Sarel Tempelman, hoofd van het INTERREG-project Hanzesteden.
In de Middeleeuwen vervoerden Hanze-kooplieden aan de Nederrijn en in Nederland hun goederen over de Rijn, de IJssel en de Noordzee in kleine zeilschepen. Met hun handel creëerden de zeevarende kooplieden een imperium. De steden langs de rivieren werden steeds welvarender. De nieuwe fietsroute volgt de sporen van deze gouden Hanzetijd.
450 km in acht etappes
De route is 450 km lang, is verdeeld in acht etappes en voert van Neuss naar Wesel, van Wesel via Kalkar en Grieth naar Emmerich am Rijn en verder naar Harderwijk aan het IJsselmeer. Hierbij worden in totaal 13 Hanzesteden gepasseerd. Daarnaast zijn 16 zogenaamde Hanzelussen uitgewerkt: cirkelvormige fietsroutes die elk door het achterland van een Hanzestad leiden en onderweg kastelen, musea, monumenten en landschappelijke hoogtepunten laten zien.
„Historische ontdekkingstocht“
„Met de grensoverschrijdende Hanzefietsroute bieden wij fietsers een historische ontdekkingstocht door de spannende bloeitijd van de Hanze, maar ook door de prachtige landschappen langs de rivieren de IJssel en de Rijn. Een unieke ervaring“, aldus dr. Manon Loock-Braun, hoofd toerisme van gemeente Emmerich am Rhein.
Brede samenwerking
Het project ‚Grensoverschrijdende samenwerking: Hanzesteden – toen en nu‘ wordt uitgevoerd in het kader van het INTERREG-programma Duitsland-Nederland en wordt medegefinancierd door de Europese Unie, MWIDE NRW en de provincies Gelderland en Overijssel. Het project wordt begeleid door het Regionaal Programmamanagement bij de Euregio Rijn-Waal. Het project wordt ondersteund door diverse regionale (toeristische) organisaties, de plaatselijke bureaus voor toerisme, de gemeenten en een cluster van (toeristische) bedrijven langs de route. Ook NBTC Holland Marketing, Erfgoed Gelderland en de Radboud Universiteit nemen deel aan het project.
Meer informatie
Meer informatie over de Hanzefietsroute, inclusief tips voor uitstapjes en overnachtingsadressen, is hier te vinden.