Grenspendelaars naar Nederland wonen vaak vlak over de grens

Grenspendelaars naar Nederland wonen vaak vlak over de grens

In 2018 werkten ruim 80.000 mensen als werknemer in Nederland terwijl in zij in Duitsland of België woonden. Deze grenspendelaars wonen voornamelijk in relatief kleine plattelandsgemeenten net over de grens. Het aandeel van de pendelaars in deze gemeenten is daardoor aanzienlijk. In Duitsland springt vooral Laar in het oog. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de statistiekbureaus uit Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en België.

Het CBS zocht voor het eerst uit waar in Duitsland en België grenspendelaars wonen die in Nederland werken. Ze komen vaak uit kleine gemeenten net over de grens. De hoogste concentraties pendelaars zijn te vinden langs de grens met Noord-Brabant en Limburg, Twente en Gelderland. In 11 Duitse en Belgische gemeenten werkt meer dan 10 procent van de bevolking van 15 jaar of ouder in Nederland. In deze gemeenten hebben grenspendelaars vaak de Nederlandse nationaliteit. Het gaat hier vaak om Nederlanders die net over de grens zijn gaan wonen en in Nederland blijven werken.

Het aandeel uitgaande grenspendelaars in grensgemeenten in Duitsland en België. (c) CBS

Veel grenspendelaars uit Laar, Selfkant en Kranenburg

In een aantal Duitse gemeenten speelt grenspendel een prominente rol. Dat geldt als eerste voor de Kreis Grafschaft Bentheim, dat grenst aan Twente. Zes gemeenten uit deze Kreis staan in de top-10. Gemeente Laar gaat aan kop: daar gaat iets meer dan 14 procent van de inwoners voor hun werk over de grens.

In de gemeente Selfkant in de Kreis Heinsberg was dit aandeel met 14 procent even hoog. Deze gemeente grenst aan het smalste stukje Nederland van nog geen vijf kilometer vlakbij Sittard in Limburg. Een gemeente met een vergelijkbaar aandeel, ruim 13 procent, is Kranenburg. Deze gemeente ligt net over de grens bij Nijmegen in de Kreis Kleve.

De tien Duitse gemeenten waar de meeste grenspendelaars naar Nederland wonen. (c) CBS

Meer Duitse werknemers in Nederland dan andersom

Het aantal werknemers dat in 2018 in Duitsland of België woont, maar in Nederland werkt, was aanzienlijk groter dan het aantal dat in omgekeerde richting pendelde. Vanuit Duitsland steken dagelijks bijna 43 duizend werknemers de grens over voor hun werk in Nederland. Vanuit Nederland werkten echter maar ruim 9 duizend werknemers in Nedersaksen of Noordrijn-Westfalen.

Grensoverschrijdend dataportal 

Bovenstaande cijfers zijn terug te vinden in het een open dataportal met grensoverschrijdende data. Dit portaal is tot stand gekomen en medegefinancierd door een subsidie vanuit het EU-programma voor grensoverschrijdende samenwerking INTERREG.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X