Veiligheid zonder grenzen (Sicherheit ohne Grenzen), deze toepasselijke naam draagt het project van de Nederlandse Brandweer Millingen aan de Rijn en de Freiwillige Feuerwehr der Stadt Kleve – Löschzug Rindern.

Nu het jaar 2016 bijna ten einde is, heeft het grensoverschrijdende project van de brandweer uit de grensregio heeft het hoogtepunt van dit jaar bereikt. De 30 brandweermensen hebben afgelopen zaterdag op het terrein van de Training Base Weeze een realistische oefening plaats met echt vuur en echte hitte. Het ontwikkelen van gezamenlijke handelingsstrategieën stond centraal.

Begeleid en ondersteund wordt het project door de Euregio Rijn-Waal in het kader van het EU-programma INTERREG Deutschland-Nederland. De kameraden van de brandweer stelden het bezoek van twee medewerkers van de Euregio Rijn-Waal dan ook zeer op prijs. Dit geldt eveneens voor de belangstelling die Sonja Northing, burgemeester van Kleve en Mark Slinkman, burgemeester van Berg en Dal die eveneens het spektakel hebben bijgewoond.

Vier oefenscenario’s

“Bij de oefeningen, die wij in Millingen en Rindern doen, maken we vaak gebruik van rookmachines en voor ons bekende gebouwen. Deze oefeningen zijn ook al zeer realistisch. De mogelijkheden die de Training Base Weeze biedt voor oefeningen onder realistische omstandigheden, kunnen wij ons vaak niet eens voorstellen. Maar juist deze scenario´s bieden uitdagingen, waarmee wij ook in de praktijk geconfronteerd kunnen worden”, zo vatten Daniel Kuhnke van het korps uit Rindern en groepschef Peter Heijmen van de Brandweer Millingen de dag samen.

Vier oefenscenario´s konden de brandweermensen doorlopen. Zowel de woonkamerbrand als ook brandende auto´s in een parkeergarage konden op het bijzondere terrein bij de luchthaven in Weeze getraind worden. “Juist in de kerstperiode zijn het nog steeds de brandende adventskransen en kerstbomen die onze inzet nodig maken, aldus Peter Heijmen. Hij wordt aangevuld door Kuhnke: “Rookmelders redden levens. Dat is niet alleen een reclameslogan, maar bittere realiteit. Dat laat de brandontwikkeling hier in de diverse objecten nog eens zeer duidelijk zien”.

Grensoverschrijdende samenwerking

Het project “Veiligheid zonder grenzen” is in mei 2017 van start gegaan met Sonja Northing als burgemeester van Kleve als beschermvrouwe. Doel van het project is het de communicatie en samenwerking tussen de beide brandweerkorpsen te verbeteren, zodat ook in de praktijk grensoverschrijdend hulp geboden kan worden. Hoe belangrijk de grensoverschrijdende samenwerking ook voor de brandweerorganisaties is, was ook in Weeze merkbaar: Kreisbrandmeister Reiner Gilles en Ralf Benkel, hoofd van de vrijwillige brandweer van Kleve hadden net als Ignas Kamps van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid de weg naar Weeze gevonden om de oefeningen bij te wonen.

De Training Base Weeze is met het 38 hectare grote terrein een van de grootste oefencentra in zijn soort in Europa voor brandweer, politie en leger. Hier worden realistische oefenmogelijkheden voor organisaties met veiligheids- en reddingtaken aangeboden.

De oefendag, waar alleen vrijwilligers aan deelnamen, die hiervoor een zaterdag hebben vrij gehouden, is een van de onderdelen uit het omvangrijke projectprogramma, dat voor de Nederlandse en Duitse kameraden is ontwikkeld. Ook in 2017 en 2018 zijn oefendagen in Weeze gepland. Saai of eentonig wordt het echter niet. Op basis van de vele oefenscenario´s is het mogelijk om zelfs tijdens de trainingsdagen nog nieuwe onderdelen of verrassingen in te bouwen. Verschillen tussen de gebruikte tactieken van de Nederlandse en Duitse brandweerkorpsen werden zaterdag duidelijk. “Onze taak en ons streven is het met dit oefenaanbod de verschillende vaardigheden, kennis en aanpak zo te combineren, dat een zinvolle, snelle en effectieve samenwerking ontstaat”, vat groepschef Peter Heijmen de dag in Weeze samen.

 

X