Kategorien Business News

Hulp bij grensoverschrijdend zakendoen voor Noord-Limburgse ondernemers

Veel Nederlandse ondernemers die de Duitse markt op willen, zitten met een hoop vragen. Welke stappen moeten er precies genomen worden, en waar kan er voor hulp aangeklopt worden? Sinds vorige week helpt de zogeheten Duitslandscan deze ondernemers uit de brand. Een rapport van de scan werd op 28 maart door de Commissie Internationalisering van Ondernemend Venlo aan wethouder Erwin Boom van Gemeente Venlo overhandigd.

De scan biedt ondernemers uit Noord-Limburg ondersteuning bij het betreden van de Duitse markt. Bedrijven krijgen middels een korte vragenlijst inzicht in de stappen die genomen moeten worden. Ook krijgen ze informatie over de begeleiding die ze hierbij kunnen krijgen. Doel van de scan is om de stap over de grens zo laagdrempelig en gemakkelijk mogelijk te maken. Bedrijven ontvangen een actieplan op maat, zodat ze optimaal voorbereid zijn op het grensoverschrijdende overnemen. Tevens hebben ze de mogelijkheid om hulp in te schakelen van organisaties die veel ervaring hebben met zakendoen over de grens, zoals Fontys Hogescholen Venlo, LIOF, Export+, UWV en Business Club Maas Rhein. Ook bedrijven die al actief zijn op de Duitse markt, kunnen gebruikmaken van de scan.

Ontwikkeld door Nederlandse en Duitse organisaties

De Duitslandscan werd ontwikkeld door de Commissie Internationalisering, waarin diverse Nederlandse en Duitse organisaties zitten: Standort Niederrhein GmbH, Backus aan de Grens, FOOD International Transfer & Services, UWV WERKbedrijf Noord-Limburg, Pure Ingredients GmbH & Co. Kg, Rabobank Venlo e.o. en de Gemeente Venlo. Fontys Hogescholen Venlo leverde een belangrijke bijdrage aan het onderzoek naar de scan.

Verschil in aanpak

Ter voorbereiding op de Duitslandscan hebben ondernemers een ‚quick scan‘ ingevuld. Daaruit bleek dat bijna de helft van hen nog niet actief is op de Duitse markt: de ondernemers weten maar weinig over Duitse consumenten, samenwerkingspartners en concurrentie. Bovendien sluit de Nederlandse aanpak niet altijd aan op de Duitse cultuur en werkwijze.

Individuele begeleiding

Dat bevestigt ook Vincent Pijnenburg, onderzoekscoördinator bij het Lectoraat Fontys Crossing Borders en voorzitter van de Commissie Internationalisering: er wordt in Noord-Limburg veel gesproken over grensoverschrijdende samenwerking, maar in de praktijk komt het er vaak niet van. “Taal en cultuur worden weliswaar niet als een barrière gezien om in Duitsland aan de slag te gaan, maar de vaardigheden zijn vaak maar beperkt aanwezig. Minder dan de helft van de bedrijven zegt bijvoorbeeld actief te zijn op beurzen en netwerkbijeenkomsten in Duitsland, terwijl Duitsers beide heel belangrijk vinden”, aldus Pijnenburg. Daarom wordt er met de Duitslandscan ingezet op individuele begeleiding – in de hoop dat deze aanpak ook andere bedrijven motiveert om de stap over de grens te wagen. Pijnenburg benadrukt dat alle leden van Ondernemend Limburg gebruik kunnen maken van de hulp. Gemeente Venlo kan bovendien de weg wijzen naar Europese subsidies.