In Duitsland sterven wereldwijd gezien veel mensen aan hartfalen, blijkt uit cijfers van de Organisation for Economic Co-operation (OECD).  Onze oosterburen staan in de top 10 van landen met de hoogste overlijdenspercentages door hartproblemen op de achtste plaats.

Gemiddeld overlijden er 314 mensen op de 100.000 aan hartfalen in Duitsland. In de Verenigde Staten zijn dit er 256 en in Groot-Brittannië 245. Het gemiddelde OECD-cijfer ligt op 299 per 100.000 mensen. Cijfers voor Nederland zijn helaas niet in het rapport van de OECD opgenomen.

Er overlijden meer mannen dan vrouwen in Duitsland aan een hartaanval of hartstilstand. Wel sterven er steeds minder jonge mensen aan hartfalen, de meeste mensen overlijden na hun 70ste aan hartproblemen.

De meeste hartproblemen ontstaan door roken, overgewicht, hoog cholesterol en diabetes, naast genetische aanleg en ouderdom. Duitsland kent ook een gemiddeld hoog aantal diabetespatiënten: 7,9% van de bevolking lijdt aan deze ziekte, tegen een OECD-gemiddelde van 6,9%. Ook roken Duitsers meer dan gemiddeld en hebben ze vaker overgewicht. De OECD schrijft in haar rapport dat er in Duitsland meer aandacht besteed moet worden aan een gezonde leefstijl en dat de kwaliteit van de basiszorg moet worden verbeterd.

De landen met de hoogste overlijdenspercentages door hartfalen zijn Slowakije, Hongarije en Estland. De landen met de laagste percentages zijn Japan, Frankrijk en Zuid-Korea.

Lees verder bij The Local.

X