Op 1 juni wordt het unitair octrooi van kracht. Ondernemers kunnen dan met één octrooiaanvraag hun uitvinding beschermen in 17 landen van de Europese Unie. Ook opent dan in Den Haag een vestiging van de nieuwe Europese rechtbank voor octrooirechtszaken: het Unified Patent Court. Hierdoor wordt het beschermen van uitvindingen en innovaties eenvoudiger, efficiënter en goedkoper. Daar profiteren grote en kleine Nederlandse bedrijven van, bijvoorbeeld wanneer ze nieuwe producten op de Duitse markt brengen.
Een octrooi of patent is een exclusief eigendomsrecht op een uitvinding van een technisch product of proces. Voor ondernemers is het van belang hun innovatie met een octrooi te beschermen om zo de concurrentie te kunnen aangaan. In 2022 vroegen Nederlandse ondernemers 6.806 Europese octrooien aan. Hiermee staat Nederland binnen de Europese Unie op de 3e plaats na Duitsland en Frankrijk.
Europese lidstaten werken nu al samen met één centrale procedure voor het aanvragen en verlenen van Europese octrooien. Na verlening is het behoud, beheer en de handhaving van octrooien in elk land echter afzonderlijk geregeld. Het unitair octrooi moet deze versnippering tegengaan. Naast Nederland en Duitsland gaat het nieuwe unitair octrooi gelden in België, Bulgarije, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Italië, Letland, Litouwen Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Zweden. Andere EU-landen kunnen zich later nog aansluiten.
Tijd, geld en energie besparen
“Het unitair octrooi bespaart ondernemers tijd, energie en geld”, legde minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat uit. “Zij kunnen hun innovatie in één keer beschermen op een markt van 350 miljoen consumenten. Zo hebben zij geen last meer van administratieve verplichtingen en vertaaleisen van alle 17 landen.”
Lokale divisie Den Haag
Naast de hoofdvestigingen van het Unified Patent Court in München en Parijs krijgt Nederland nu een lokale vestiging in The Hague Hearing Centre. Uitspraken van het Unified Patent court gelden direct in alle 17 landen waar ook het unitair octrooi van kracht is. De nabijheid van de Haagse vestiging van het Unified Patent Court en de mogelijkheid om in het Nederlands of Engels te procederen, maakt het vooral voor het innovatieve mkb-bedrijven en start-ups eenvoudiger om hun eigendomsrecht in Europa te beschermen.