ITEM onderzoekt effecten voor grensregio’s

Het Institute for Transnational and Euregional crossborder cooperation and Mobility (ITEM) start dit jaar met het onderzoek naar de effecten voor grensregio’s van bepaalde nationale en Europese wet- en regelgeving. Het blijkt namelijk niet altijd even duidelijk te zijn (vooraf danwel achteraf) welke effecten bepaalde wet- en regelgeving op grensregio’s zullen hebben. Informatie over (verwachte) effecten ontbreekt.

Wat zijn bijvoorbeeld de effecten voor grensregio’s van de huidige financiering en taakstelling van het UWV op grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling? Hoe aantrekkelijk is het om grensoverschrijdend te werken met de nieuwe regeling voor kwalificerende buitenlandse belastingplicht (waarbij meer dan 90% van het wereldinkomen in Nederland verdiend moet zijn om nog in aanmerking te komen voor bv. de hypotheekrenteaftrek)?

ITEM’s grenseffectenrapportage zal jaarlijks worden uitgevoerd met als doel effecten voor grensregio’s bloot te leggen en om een wetenschappelijke bijdrage te leveren aan grensoverschrijdende mobiliteit en samenwerking.

Voor de rapportage van 2016 zijn ITEM wetenschappers (alsmede aan ITEM gelieerde onderzoekers van andere instellingen) in het voorjaar van 2016 gestart met het onderzoek en zullen aan het einde van de zomer hun bevindingen opleveren. Deze worden uiteindelijk gebundeld in een grenseffectenrapportage, die tijdens de ITEM jaarconferentie op 28 oktober 2016 in Maastricht een groot deel van het programma zal omvatten.

Met dank aan eerstelijnsdienstverleners die dagelijks met grensarbeiders werken en andere stakeholders die input hebben geleverd voor deze grenseffectenrapportage, heeft ITEM een lijst van onderwerpen kunnen samenstellen. Onder meer het belastingverdrag Nederland/Duitsland, grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling, Europees Spoorbeleid, INTERREG, buitenlandse belastingplicht en erkenning van diploma’s in de Benelux/Duitsland zijn voor de grenseffectenrapportage 2016 door ITEM geselecteerd.

Meer informatie bij ITEM.