Jonge ondernemers Anne en Lotte gaan de Duitse markt op: „Maak eerst de papierwinkel in orde“

Jonge ondernemers Anne en Lotte gaan de Duitse markt op: „Maak eerst de papierwinkel in orde“
Careibu koppelt studenten aan senioren voor hulp en gezelschap.

Studentes Anne en Lotte van Oudheusden begonnen in 2009 met hun bedrijf OppasStudent: ouders die een oppas zochten voor hun kroost konden hiervoor een student inschakelen. Een jaar later breidden de zussen uit met PoetsStudent en in 2013 met SeniorenStudent. Binnenkort wagen ze met hun overkoepelende bedrijf ‘Careibu’ de stap naar Duitsland en openen een kantoor in Berlijn.

Careibu is een landelijk netwerk van studenten die hulp bieden aan mensen van alle generaties. Er zijn in Nederland al meer dan 20.000 studenten bij aangesloten. Een Duitse investeerder zag in 2015 wel brood in de activiteiten van de zussen. Hij raadde ze aan een vestiging in Berlijn te beginnen: hier is een grote vraag naar poets- en oppashulpen. Binnenkort openen ze hun eigen kantoor in de Duitse hoofdstad. Op de site van Business Insider Nederland geven ze zes tips voor ondernemers die ook de grens over willen:

  1. Dompel je onder in het buitenland, maar denk niet dat je alles alleen kunt doen. Durf te vertrouwen op de kennis van anderen.

“We hebben in Berlijn heel veel gesprekken gevoerd met ouders, investeerders en studenten. Zo hebben we de Duitse markt leren kennen.”

  1. Leer met een internationale bril te kijken voor je de grens over gaat.

“Om uit te breiden naar Duitsland hebben we extern kapitaal nodig. Investeerders eisen een snelle groei. Pas nadat we die groei in Nederland konden realiseren – het aantal succesvolle matches tussen klanten en studenten verdubbelt nu bijna per maand – willen buitenlandse geldschieters instappen.”

  1. Om in het buitenland succes te hebben, zijn goede partners essentieel. Zoek die partners niet alleen internationaal, maar ook in Nederland.

De wet- en regelgeving is in Duitsland anders dan in Nederland. Vind lokale mensen die je hierin wegwijs maken. Anne en Lotte gaan een Duitse country manager aannemen, die alle Duitse wetten en regels kent, maar ook helemaal leeft in de cultuur. Minstens zo belangrijk als buitenlandse contacten zijn goede Nederlandse partners. De zussen namen deel aan Startupbootcamp, een accelerator voor innovatieve jonge ondernemers.

  1. Zorg voor een degelijke juridisch en financiële constructie. Maak eerst de papierwinkel op orde. De echte winkel komt daarna.

Uitbreiden naar het buitenland vraagt grote investeringen: in kennis, in medewerkers, in marketing. Anne en Lotte richten een aparte Werk-BV op. ‘Zo scheiden we onze Duitse activiteiten van ons Nederlandse bedrijf. Mocht het in Duitsland niet gaan zoals we hopen, dan heeft dat geen financiële impact op de rest van de onderneming.’

  1. Maak internationaal betalen zo gemakkelijk mogelijk.

Geld verdienen in het buitenland werkt anders dan in Nederland. Anne en Lotte hebben een betaalapp laten ontwikkelen, waarmee studenten direct het geld krijgen overgemaakt via de smartphone.

  1. Doe het niet alleen voor het geld.

‘Natuurlijk gaat het ons ook om extra omzet. Maar het succes van ons bedrijf is dat we een hoger doel voor ogen hebben. Wij geloven in het bevorderen van de contacten tussen generaties. Studenten komen via hun werk in contact met ouders en kinderen. Bij SeniorenStudent leren ze zelfs een nog oudere generatie kennen. En omgekeerd. Ons doel is een community te bouwen, een sociaal verband van mensen die elkaar beter leren kennen en nieuwe ervaringen opdoen.”

Lees het hele artikel bij Business Insider Nederland.

X