Als journalist Duitsland op een unieke manier van binnenuit leren kennen: dat kan dankzij het Journalistenstipendium Duitsland-Nederland. In het voorjaar van 2017 kunnen zes Nederlandse journalisten weer voor twee maanden aan de slag op een Duitse redactie. Belangstellenden kunnen zich nog tot 14 oktober 2016 opgeven.

Het uitwisselingsprogramma biedt journalisten de kans om in Hamburg, Berlijn, München, het Roergebied of in het oosten van Duitsland ervaring op te doen bij een Duitse krant, tijdschrift, persbureau, radio- of tv-zender. De deelnemer schrijft of produceert vanuit Duitsland voor het Duitse gastmedium en/of voor het eigen medium in Nederland. Maximaal zes Nederlandse journalisten worden door een selectiecommissie uitgekozen. Andersom gaan zes Duitse journalisten in Nederland aan de slag.

Ervaringen van een oud-deelnemer
Het Journalistenstipendium vindt volgend jaar voor de 23e keer plaats. De uitwisseling wordt vanaf het begin georganiseerd door de Duitse organisatie Internationale Journalisten Programma (IJP) en het Nederlandse Journalistenstipendium Duitsland-Nederland (JDN). Freelancer Franka Hummels deed vorig jaar mee met de journalistenuitwisseling en werkte twee maanden bij de Thüringer Allgemeine. Dit is haar heel goed bevallen, zo valt te lezen in haar verslag op Villamedia.

Voorwaarden
Deelnemers moeten gemotiveerd en internationaal georiënteerd zijn en minimaal 3 jaar journalistieke ervaring hebben als freelancer of vaste medewerker. Daarnaast moet de journalist grote belangstelling hebben voor Duitsland.

Stipendium
Deelnemers ontvangen een eenmalige beurs van 3.500 euro waarmee verblijf- en reiskosten grotendeels kunnen worden gedekt. Ze krijgen van tevoren een intensieve taalcursus op maat, maar geen verdere vergoeding voor hun werkzaamheden.

Programma
Taalcursus: 23 februari – 1 maart 2017
Inleidend seminar: 1 maart – 3 maart 2017
Uitwisseling: 6 maart – 9 mei 2017
Afsluitend seminar: 10 mei – 13 mei 2017

Sollicitatie
Belangstellende journalisten kunnen hun motivatiebrief, CV met pasfoto, minimaal 2 en maximaal 4 artikelen (bij radio en tv een lijst van items), een aanbevelingsbrief incl. toestemming van de hoofdredacteur, directe chef of opdrachtgever uiterlijk 14 oktober 2016 mailen naar info@journalistenstipendium.nl. Medio november worden de deelnemers bekend gemaakt.

Meer informatie op www.journalistenstipendium.nl