Begin mei organiseerde Baden-Württemberg International een driedaagse handelsmissie naar Nederland met als thema ‘Kansen in de waterstofeconomie‘. Onder leiding van Nicole Hoffmeister-Kraut, minister van Economische Zaken, Werkgelegenheid en Toerisme van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, bezocht een vijftigkoppige delegatie uit de politiek, wetenschap en het bedrijfsleven vier steden in drie dagen: Rotterdam, Den Haag, Tilburg en Eindhoven.
Op de eerste dag werden de deelnemers in de haven van Rotterdam welkom geheten door Allard Castelein, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, en burgemeester Ahmed Aboutaleb. De grote verbondenheid en de toekomstige potentie voor samenwerkingen op het gebied van de waterstofeconomie werden hierbij veelvuldig benadrukt. Zo werd er eind april nog een intentieverklaring tussen de havens van Rotterdam en Mannheim ondertekend, onder andere om de waterstofeconomie verder aan te jagen.
Ministeries van Economie halen banden verder aan
Vanuit Rotterdam trok het gezelschap verder naar Den Haag voor een feestelijke receptie met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, vertegenwoordigd door de waarnemend secretaris-generaal Gerdine Keijzer-Baldé. Naar het motto ‘THE LÄND meets THE NETHERLANDS’ ondertekenden de beide ministeries van Economische Zaken een intentieverklaring om de samenwerking op het gebied van kwantumtechnologie, kunstmatige intelligentie, duurzame mobiliteit en waterstoftechnologie naar een hoger plan te tillen.
Noord-Brabant en Baden-Württemberg: twee waardevolle partners
Op dag twee en drie vervolgden de deelnemers hun reis naar Noord-Brabant. Tijdens dit bezoek werd het immense belang van deze partnerregio van Baden-Württemberg onderstreept. Op de agenda stonden bezoeken aan gerenommeerde bedrijven als Bosch Transmission Technology B.V in Tilburg, de Brainport Industries Campus, de Technische Universiteit Eindhoven en VDL. Hier werd intensief van gedachten gewisseld over onderwerpen als kunstmatige intelligentie, batterijen, brandstofcellen en elektrolyse-technologie. “Het is erg belangrijk dat Baden-Württemberg en Noord-Brabant hun samenwerking door nieuwe gezamenlijke projecten verder uitbreiden en consolideren. We hebben een vergelijkbaar sterke economie en infrastructuur en vullen elkaar daarom perfect aan. We hebben sterke en betrouwbare internationale partners zoals Noord-Brabant nodig in het transitieproces naar een duurzame en grondstofbesparende economie te kunnen volbrengen“, benadrukte minister Hoffmeister-Kraut tijdens het bezoek.
Een werkbezoek: twee intentieverklaringen
Diverse bedrijven uit Nederland en Baden-Württemberg werken al actief samen en profiteren van de wederzijdse kennis op het gebied van waterstof. Tijdens de reis werden twee Memorandums of Understanding tussen Nederlandse en Baden-Württembergse bedrijven getekend. Daarbij werd de samenwerking tussen het Holst Centre in Eindhoven, een van de weinige innovatiecentra die expertise op het gebied van draadloze sensortechnologie en flexibele elektronica onder één dak combineert, en het InnovationLab uit Heidelberg, expert in geprinte en organische elektronica met focus op flexibele sensoren, bekrachtigd. Bovendien werd tijdens het werkbezoek een Memorandum of Understanding tussen Zenith Energy uit Amsterdam en INERATEC uit Karlsruhe omtrent de samenwerking bij de productie van waterstof en de daarmee verbonden productie van e-fuels ondertekend.
Philipp Engelkamp, directeur van INERATEC en deelnemer aan de reis, vertelt in dit interview over zijn ervaringen met samenwerkingen tussen Nederlandse en Baden-Württembergse bedrijven.
Wie op zoek is naar meer informatie over de waterstofeconomie in Baden-Württemberg kan terecht bij dhr. Marian Kern van Baden-Württemberg International, telefonisch via +49 (0)711 227 87-66 of per e-mail via Marian.Kern@bw-i.de. Meer informatie over waterstof is ook hier te vinden.