Klimaat belangrijke pijler onder nieuw Duits regeerakkoord

Klimaat belangrijke pijler onder nieuw Duits regeerakkoord
SPD-leider, minister van Financiën en beoogd bondskanselier Olaf Scholz. (c) Bundesministerium der Finanzen

59 dagen na de Duitse verkiezingen eind september was het op 24 november zover: de drie coalitiepartijen SPD, Die Grünen en FDP presenteerden die dag hun regeerakkoord. De ‘stoplichtcoalitie’ heeft vooral grote ambities op het gebied van klimaat, maar wil ook o.a. het minimumloon verhogen en een digitaliseringsslag maken.

Het 177 pagina’s tellende regeerakkoord werd gistermiddag door SPD-leider Olaf Scholz, co-voorzitters van Die Grünen Annalena Baerbock en Robert Habeck en FDP-voorzitter Christian Lindner gepresenteerd. Olaf Scholz volgt zeer waarschijnlijk Angela Merkel als bondskanselier op. Er wordt verwacht dat de Bondsdag hem in de week van 6 december tot kanselier kiest. Dan wordt ook zijn nieuwe kabinet beëdigd.

Opwarming van de aarde beperken

De sociaaldemocratische SPD, de links-progressieve Die Grünen en de liberale FDP willen in de komende jaren als eerste meer doen om de opwarming van de aarde te beperken. Zo wil de coalitie de Duitse kolencentrales ‘idealiter’ al in 2030 in plaats van in 2038 hebben gesloten. Daarnaast moet in 2030 minimaal 80 procent van alle elektriciteit uit hernieuwbare bronnen afkomstig zijn. Hiervoor moeten grote investeringen in het energienetwerk worden gedaan en moet de capaciteit van zonne- en windenergie uitgebreid worden. Daarnaast willen de drie partijen dat in 2030 15 miljoen elektrische auto’s rondrijden in Duitsland.

Er zal een nieuwe ‘superministerie’ worden opgericht voor het klimaatbeleid: het ministerie voor Economie en Klimaat, dat naar verwachting door Die Grünen geleid zal worden.

Minimumloon omhoog, pensioenleeftijd blijft hetzelfde

De SPD, Die Grünen en FDP hebben bovendien besloten dat het minimumloon verhoogd wordt: van €9,60 per uur naar €12,- per uur. Wat betreft de pensioenen zal er de komende jaren maar weinig veranderen: de pensioenleeftijd blijft hetzelfde, de inleg zal niet worden verhoogd en de uitkering niet verlaagd. Wel willen de partijen dat een deel van het pensioengeld belegd gaat worden door een soort pensioenfonds dat door de staat geleid wordt. In het regeerakkoord werd verder onder meer bepaald dat de rem op de huurprijs voorlopig moet blijven gelden: in gebieden met een krappe woningmarkt mogen de huren binnen drie jaar slechts met maximaal 11 procent stijgen in plaats van met maximaal 15 procent zoals voorheen.

Digitaliseringsslag 

Een ander belangrijk thema voor de nieuwe coalitie is digitalisering. Er zijn in Duitsland nog veel plekken waar geen of slechts een beperkte internetverbinding is. SPD, Die Grünen en FDP willen nu een grote digitaliseringsslag maken. Ook willen ze veel investeren in infrastructuur. Daarnaast maken de partijen zich sterk voor een progressiever Duitsland: de verkoop van wiet wordt gelegaliseerd. Daarnaast krijgen niet-hetero’s meer rechten.

Meer familieleden van vluchtelingen naar Duitsland

De coalitie wil bovendien de bewapening van drones mogelijk maken om Bundeswehrsoldaten tijdens buitenlandse missies beter te kunnen beschermen. De Duitse wapenexport wordt met een nieuwe wet strenger aan banden gelegd. Daarnaast is overeengekomen dat meer vluchtelingen hun familieleden naar Duitsland mogen halen.

Geen snelheidslimiet op Duitse Autobahn

Wat niet zal veranderen is dat er de komende vier jaar geen maximale snelheid op de Duitse snelweg komt; een thema waarover de afgelopen jaren veel gediscussieerd is. Ook zullen de belastingen niet verhoogd worden en komt er geen vermogensbelasting. Daarnaast willen de partijen zich vanaf 2023 weer gaan houden aan de ‘schuldenrem’.

Achterbannen moeten akkoord nog goedkeuren

Het regeerakkoord moet nog woorden goedgekeurd door de achterbannen van de drie partijen. Die zullen er de komende dagen en weken over stemmen.

Het volledige regeerakkoord is hier in te zien.

X